LEKARI SU ZAUZETI, NEMA IH DOVOLJNO: Ovo tvrde u akvaparku gde se pre dva dana UTOPIO ALEKSA, a evo šta kažu PROPISI!
Foto: Beta

hoće li neko reagovati

LEKARI SU ZAUZETI, NEMA IH DOVOLJNO: Ovo tvrde u akvaparku gde se pre dva dana UTOPIO ALEKSA, a evo šta kažu PROPISI!

Četiri osobe biće angažovane na bazenima 50 puta 20 metara

Objavljeno: 10:45h

Svako kupalište, bilo da se radi o otvorenom ili zatvorenom bazenu ili akva-parku, za vreme rada mora osigurati spasioce na vodi, koji će u slučaju incidenta pružiti pomoć kupaču, a u danima kada broj posetilaca prelazi 1.200 obavezno je stalno prisustvo doktora, navodi se u Pravilniku o uslovima za obavljanje sportskih delatnosti.

Vest da se Aleksa T. (17), pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, utopio u bazenu dubine 150 centimetara u akvaparku u Jakovu, odjeknula je u medijima i uzburkala javnost, a samo dva dana kasnije obelodanjeno je utapanje tri godine mlađeg dečaka u hotelu "Alfa" u Jagodini.

Prijatelji i rodbina nastradalog Alekse T. tvrde da u Jakovu nije bilo dežurnog lekara što potvrđuju i iz "S kluba". Miloš Silić, menadžer kluba, rekao je da u zavisnosti od posećenosti, u svakom trenutku imaju između 10 i 20 spasilaca u smeni. Procenjeno je da je oko 700 posetilaca bilo na bazenu kada se desila ova tragedija.

- Neki od spasilaca su čak završili DIF, a svi su obučeni za pružanje prve pomoći. Imamo i medicinsku sestru, a nemoguće je imati stalno zaposlenog doktora, pa ih angažujemo povremeno - rekao je Silić, dodavši da su "lekari zauzeti i da inače u državi nema dovoljno doktora, da bi oni voleli da imaju sve to, ali je prosto nemoguće".

Lekara, kažu, angažuju uglavnom vikendom, kada očekuju veliki broj posetilaca ili kada imaju zakazane posete.

Nakon dve tragedije za ovako kratak vremenski period nemoguće je ne zapitati se u kom stanju su kupališta na koja svakodnevno odlazimo, odnosno da li su obezbeđena na adekvatan način i da li ispunjavaju obeveze uređene Pravilnikom o uslovima za obavljanje sportskih delatnosti, donetog na osnovu Zakona o sportu.

Ipak, za razliku od akva-parka u Jakovu koji nema uvek lekara u svom kompleksu, situacija na gradskim bazenima je potpuno drugačija.

- Radnim danima rade dva lekara koja na smenu pokrivaju bazen, uz pojačanje sredom, kao i vikendima kada su najmanje dve osobe u ambulanti, kako na otvorenom, tako i na zatvorenom bazenu - rekli su iz Zavoda za sport na Košutnjaku.

Slično je i na novobeogradskom "11. aprilu".

- U svakoj smeni radi po jedan lekar. Ambulanta tokom leta radi od 6.30 do 19 sati. Međutim, kada se organizuje noćno kupanje, ambulanta radi do 23 sata – rekli su iz SC "11. april".

Četvorica spasilaca minimum za olimpijski bazen

U Pravilniku o uslovima za obavljanje sportskih delatnosti, između ostalog, stoji da u zavisnosti od površine vode na bazenima, za posmatranje mora biti angažovan određen broj spasilaca, pa je tako za recimo bazen površine 20 metara puta 8,5 metara potreban jedan, dok su dva neophodna na bazenu veličine 25 metara puta 12,5 metara. Četiri osobe biće angažovane na bazenima 50 puta 20 metara.

Bonus video

NEOBIČNA SCENA U CENTRU BEOGRADA: Muslimanski vernik klanjao u parku Manjež

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.