Nakon rigoroznih novina: STRUČNJAK OTKRIVA CAKE KAKO DA PROĐETE TEHNIČKI PREGLED!
Foto: Zorana Jevtić

Saveti

Nakon rigoroznih novina: STRUČNJAK OTKRIVA CAKE KAKO DA PROĐETE TEHNIČKI PREGLED!

Na tehničkom pregledu prvenstveno će biti proveravane strogo funkcionalne neispravnosti na vozilima

Objavljeno: 20:22h

Ako im na vozilu budu utvrđene nepravilnosti, vozači će imati rok od tri dana da ih otklone kako ne bi ponovo plaćali naknadu za ponovljeni tehnički pregled.

Vozači koji znaju da njihovo vozilo ima nepravilnosti koje ne mogu da otklone za tri dana, bolje je da ne dovoze automobile na tehnički pregled dok ih ne poprave, savet jeVlade Marinkovića, predsednika Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP). Oni koji pak na tehnički pregled dođu sa neispravnim vozilom, dobiće sve nepravilnosti napisane na izveštaju koji se daje vozaču uz rok za njihovo otklanjanje.

- Ako se utvrdi, recimo, da je razlika kočnica između leve i desne strane prevelika, to može da se otkloni za tri sata, a kamoli za tri dana. Ali ako je auto truo, ako ima lufta u sponama, nema potrebe ići na tehničke pregled jer ćete sigurno biti vraćeni - ističe Marinković.

U prvo vreme, na tehničkom pregledu prvenstveno će biti proveravane strogo funkcionalne neispravnosti na vozilima poput velikih oštećenja stakala, neispravnosti svetlosno-signalne opreme, dubinska korozija koja utiče na sigurnost vozila, ali i neispravnost prijanjanja, trapa i kočnica.

- U pitanju su funkcijske greške koje su veoma bitne za bezbednost vozila. Bila je panika oko priče sa brisačima - izvinite, kako ćete voziti po kiši ako vam ne rade brisači? Sve te neispravnosti su ionako oduvek sankcionisane od strane saobraćajne policije. Nelogično bi bilo da pustite vozilo na tehničkom pregledu, a saobraćajna policija naplati kaznu za dubinsku koroziju ili za neispravnost - dodaje Marinković.

Primena novog pravilnika, prema rečima našeg sagovornika, predstavlja povratak na pravilnik po kojem je rađen tehnički pregled pre 30 godina, davne 1988. godine.

- Ovo nisu velike razlike, veće će nastupiti posle isteka roka od tri godine kada će se posmatrati izduvni gasovi i ekologija. Ako ste skinuli lambda sondu ili filter čvrstih čestica, na vozilu vam non-stop gori EOBD lampica, a to pokazuje da auto nema ispravno sagorevanje. Za sada će takvi vozači biti samo opominjani i opomenuti da u roku od tri godine moraju da otklone tu nepravilnost - priča Marinković.

Nema panike, kaže, ni što se tiče ekoloških propisa za starija vozila.

- Ona će i za tri godine lakše prolaziti tehnički pregled jer nemaju EOBD sistem, lambda sonde... Pošto nemaju ništa od te elektronike, za njih će važiti eko-propisi koji su važili osamdesetih godina - objašnjava Marinković i napominje da je cilj novog pravilnika da se utvrdi realno brojno stanje vozila kojih na papiru ima oko dva miliona kao i njihova osnovna tehnička ispravnost.

Prvo pranje pa pregledanje

Marinković napominje da je čistoća vozila preduslov da tehnički pregled počne.

- Ako je vozilo neoprano prljavo do te mere da se ne mogu ni utvrditi nepravilnosti, neće se ni započeti pregled. Vlasniku će biti rečeno da ode prvo da opere vozilo pa da se vrati - pojašnjava on.

Dubinska korozija

Dubinska korozija koja će se gledati odnosi se na delove šasije koji su bitni za bezbednost.

- Nikog neće zanimati da li vam je branik oštećen ili su vam vrata udarena. Odnosi se na šasiju automobila, na koš i na takve stvari koje su utiču na bezbednost. Biće neophodno pregledati auto iz kanala. Dubinska korozija znači da tog dela realno nema. Najamanje pet odsto dubinske korozije, nije mala površina - kaže Marinković.

Tri katanca – gubitak dozvole

- Za namerno propuštanje tehnički neispravnog vozila ili ako se vozilo uopšte ne pojavi, tehnički pregledi će imati veće kazne koje predviđaju i privremeno zatvaranje tehničkog pregleda. Po novom Pravilniku, ako ste tri puta zatvoreni, trajno gubite pravo za bavljenje tom delatnošću, objašnjava Marinković.

Bonus Video:

Espreso intervju - Nikola Jovanović

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.