OVA BOLEST JE STIGLA U SRBIJU! Obratite pažnju na SIMPTOME, već ima OBOLELIH u Pančevu i Beogradu
Foto: Zorana Jevtić

SVI SU UGROŽENI

OVA BOLEST JE STIGLA U SRBIJU! Obratite pažnju na SIMPTOME, već ima OBOLELIH u Pančevu i Beogradu

Do kraja juna ove godine u zemljama Evropske unije registrovano je pet slučajeva

Objavljeno:

U Srbiji su do sada potvrđena dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose zaraženi komarci, saopštio je Institut za javno zdravlje Strbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zaraženi su registrovani u Južnobanatskom okrugu (opština Pančevo) i na teritoriji Grada Beograda (opština Palilula), a reč je o ženi i muškarcu starosti 66 i 69 godina i oboje su bili hronični bolesnici, navedeno je na sajtu Batuta.

Do kraja juna ove godine u zemljama Evropske unije registrovano je pet slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila i to četiri slučaja u Grčkoj i jedan u Italiji.

Infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je registrovana Srbije krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2017. godine u Srbiji je registrovano ukupno 574 pacijenta obolela od groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba.

Groznica Zapadnog Nila je virusno, sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Najviše obolelih ima u periodu najveće aktivnosti vektora - komaraca.

U našoj zemlji prvi oboleli registruje se, uglavnom, u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta.

Kod većine zaraženih (u 80 odsto slučajeva) ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod kod 20 odsto inficiranih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, ledima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.