Paraćin u međunarodnom projektu energetske efikasnosti (VIDEO)
Foto: Promo/Pixabay

Paraćin - opština za primer

Paraćin u međunarodnom projektu energetske efikasnosti (VIDEO)

Rok za izvođenje ovog projekta je 42 meseca, a izvodiće se u nekoliko faza

Objavljeno: 14:19h

Opština Paraćin jedna je od četiri koje su dobile sredstva Vlade Švajcarske, uz deset odsto učešća, za projekte energetske efikasnosti u javnim objektima.

Sredstva su namenjena poboljšanju energetske efikasnosti u četiri seoske škole, kaže Jugoslav Nikolić, opštinski energetski menadžer.

- Opština Paraćin je jedna od 4 opštine u Srbiji koja je u sklopu projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji dobila bespovratna sredstva od Vlade Švajcarske konfederacije. Potpisan je ugovor sa resornim ministarstvom i ugovor sa opštinom Paraćin i u sklopu tog projekta doći će do primene određenih mera energetske efikasnosti u četiri javna objekta u opštini Paraćin. Radi se o matičnoj Osnovnoj školi Branko Krsmanović u Sikirici, o tri objekta Osnovne škole Branko Radičević, o matičnoj školi u Popovcu, kao i o izdvojenim odeljenjima u Stubici i u Buljanu. Što se tiče škole u Sikirici, ona će biti prioritet u ovom projektu, dakle biće prva na tom spisku, i u toj školi će biti primenjene sve moguće mere energetske efikasnosti, prema parametrima koje je definisala Vlada Švajcarske - kaže Nikolić.

Nakon izrade tehničke dokumentacije uslediće raspisivanje tendera za izvođača radova. Radovi će početi sredinom sledeće godine. Rok za izvođenje ovog projekta je 42 meseca, a izvodiće se u nekoliko faza.

- Inače, sam projekat sadrži još nekoliko faza. U jednoj od faza predviđeno je i podizanje opšteg kapaciteta lokalne samouprave u oblasti energetske efikasnosti, podizanje energetskog sistema na jedan viši nivo. Ovo podrazumeva određene seminare, konferencije i kompletnu edukaciju za donosioce odluka i sve zaposlene u opštinskoj upravi i javnim ustanovama i preduzećima. Treća komponenta projekta, koja je bitna, a uslediće nakon ove dve faze, je dodela evropske nagrade za energetsku efikasnost, koja će uslediti nakon realizacije ovih faza, na osnovu procene koliko je opština uspela da podigne nivo ne samo energetske efikasnosti, nego i uopšte svesti o značaju ove oblasti, i toga koliko su povećani institucionalni i stručni kapaciteti u okviru lokalne samouprave - kaže Nikolić.

Švajcarska vlada izdvojila je oko milion franaka za ovaj posao u opštini Paraćin, a opštinsko učešće iznosi još oko 200.000 franaka. Škole u kojima će se radovi odvijati promeniće pre svega sistem grejanja, a za sada je najverovatnije da će preći na grejanje na gas.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Paraćin - Opština za primer!" podržanog od strane Opštine Paraćin.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.