SVETSKI FENOMEN: Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom RODILA sina!
Foto: Fonet

PRVI SLUČAJ

SVETSKI FENOMEN: Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom RODILA sina!

Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osećaju

Objavljeno:

Tridesetosmogodišnja Srpkinja prva je na svetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajčana bliznakinja darovala svoju matericu. Dečak težak 2.970 grama došao je na svet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji.

Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osećaju.

Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vreme dok je porođaj trajao bila svesna.

U timu lekara, između ostalih, našli su se i naši stručnjaci dr Milan Milenković, iz švedskog tima za transplantaciju materice, i profesor dr Miroslav Đordević, sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, prenosi "Politika".

Porodilja potiče iz jednog malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantelesne oplodnje, koji je obavljen posle presađivanja materice u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, jedinstvenog postupka o kome je ceo svet brujao u martu prošle godine.

Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima lekara koji su učestvovali u transplantaciji.

Kako saznaje "Politika", planirano je da žena zadrži presađenu matericu jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa.

To znači da bi mogla da planira još jednu ili dve trudnoće, jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantelesne oplodnje.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.