TINEJDŽERI MASOVNO ŽRTVE PRENKOVANJA: Igraju se tuđim osećanjima, prave lažne profile na društvenim mrežama, a evo koje je mišljenje PSIHOLOGA!
Foto: Profimedia

novi trend

TINEJDŽERI MASOVNO ŽRTVE PRENKOVANJA: Igraju se tuđim osećanjima, prave lažne profile na društvenim mrežama, a evo koje je mišljenje PSIHOLOGA!

Tinejdžeri ne razmišljaju da li će neko od njih biti povređen

Objavljeno:

Mlađa populacija sve češće je predmet "prenkovanja", koje je, sudeći po situacijama koje se dešavaju ušlo u svaku poru tinejdžera, a u stvari se radi o "šalama i smicalicama" koje tinejdžeri prave jedni drugima, ne razmišljajući da li će neko od njih biti na bilo koji način povređen.

Espresu su se javili zabrinuti roditelji, čija su deca bila predmet "prenkovanja". Majka R. R. čija je ćerka J. R. (sedmi razred) došla plačući iz škole, zatvorila se u sobu i nije htela da priča o bilo čemu sa svojim roditeljima. Kada su posle par sati pokušali da ostvare neku komunikaciju, ona je izgovarala da ne može više da ide u školu, da je tamo svi mrze, i da je bila predmet "prenkovanja" pa će je posle toga svi ismevati.

foto: Thinkstock

- Drugarica moje ćerke je napravila profil jednog dečaka na društvenoj mreži Fejsbuk, odakle je mojoj ćerki svakodnevno slala poruke. Sve je to počelo veoma bezazleno, razmenjivali su svoje hobije, pričali o nekim školskim aktivnostima, a onda i o obostranim simpatijama. Posle nedelju dana dopisivanja, zakazali su i svoj prvi susret kod kapije školskog dvorišta. Moja ćerka je otišla u dogovoreno vreme, a kada je došla tamo videla je grupicu školskih "drugara", među kojima je bila i devojčica koja je sve organizovala. Kada im je prišla, počeli su da se smeju, i onda je shvatila da je bila predmet "prenkovanja" - rekla je za "Espreso" majka R. R, koja je bila šokirana ovakvim poigravanjem tinejdžera sa emocijama i ličnošću njene ćerke.

Sličan slučaj doživela je i N. J. (peti razred) kada su joj "drugarice" napravile sličnu situaciju.

- Moja ćerka se poverila sestri od tetke da ide da se vidi sa jednim dečakom, i zamolila je da je "pokriva" jer će za roditelje biti kod nje. Međutim, ona je to ispričala svojoj mami, a njena mama me je odmah nazvala i sve mi ispričala. Jako sam se zabrinula jer je ćerka htela da me slaže, a znam da nije do sada bila spremna na tako nešto. Želela sam da otkrijem o čemu se radi, a onda je klupko počelo da se odmotava - rekla nam je majka N. J.

Kako kaže, na kraju se ispostavilo da taj dečak ne postoji, da su profil napravile "drugarice" i da su je maltene ismejale, ne bi li ispale "veće face" od nje.

- Ona je naivno poverovala da joj zaista piše jedan dečak, da su se rodile simpatije i da će to biti jedna lepa "prva ljubav". Međutim, ona se skroz razočarala, posvađala se sa drugaricama, i sada pričam svakodnevno sa njom ne bih li joj objasnila kako nisu ljudi dobri i neiskvareni, nego da ima više onih drugačijih - rekla nam je.

foto: Filip Plavčić

Psiholog Aleksandra Janković protumačila je ove situacije za "Espreso" i rekla da su se slične situacije dešavale i ranije, dok nije bilo novih tehnologija i društvenih mreža, i da na taj način drugarice testiraju jedna drugu i na neki način pokušavaju da provere koliko je ova druga iskrena i spremna da se "otvori".

- Jedan deo priče je verovatno derivat toga. Motiv one koja se bavi tim pravljenjem profila i zaverom je radoznalost, da istestira drugaricu i sazna ko se njoj dopada i kako će se ponašati, kao i takmičenjekojim ona postaje "faca" koja je uspela ovu da "uradi", prevari, i jeste neko samodokazivanje. Ona koja je prevarena ima osećanje stida, nemoći, oseća se neadekvatno zato što je na neki način izvrnuta podsmehu - rekla je Aleksandra Janković i dodala da ne bi trebalo da posle ovakvih, nedoličnih šala ne bi trebalo da ostanu ozbiljne i trajne posledice.

Ona smatra da je i sve ovo na neki način deo socijalizacije.

- Roditeljima treba skrenuti pažnju da su to stvari koje se događaju, drugarica je probala da se sa njom poigra kako bi pokazala da je ona zanimljivija. Sve to treba staviti u ravana normalnog razvojnog procesa, ali da preporuka da iskreno prijateljstvo se ne može zasnivati na društvenim mrežama - rekla je Janković.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU: Dragiša Ivelja, bivši Titov špijun

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.