ZAŠTO JE ZLATIBOR OSMO SVETSKO ČUDO? Bili smo u opštini iz koje se niko ne vraća ravnodušan (FOTO) (VIDEO)
Foto: Espreso.co.rs

OVO ne propuštajte

ZAŠTO JE ZLATIBOR OSMO SVETSKO ČUDO? Bili smo u opštini iz koje se niko ne vraća ravnodušan (FOTO) (VIDEO)

Sredstvo kojim opština Čajetina želi da pridobije što veći broj, kako domaćih, tako i stranih turista, svakako su lokaliteti od nacionalnog značaja

Objavljeno: 10:49h

Turistička organizacija Zlatibora za novinare Srbije organizovala je trodnevnu posetu opštini Čajetina.

U okviru trodnevne posete novinari su imali prilike da se upoznaju sa predsednikom opštine Čajetina, Milanom Stamatovićem, direktrokom etno muzeja na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu, Svetlanom Ćaldović Šijaković, kao i sa direktorkom Gold gondole Zlatibor, Bojanom Božanić.

Omladinski kulturni centar na Zlatiboru
Omladinski kulturni centar na Zlatiboru foto: Espreso.co.rs

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, upoznao je novinare s tim koliko tamošnja vlast, uprkos svim poteškoćama, sve više ulaže u turizam i trudi se da trenutnu brojku popunjenosti kapaciteta tokom cele godine, koja iznosi 80 odsto, znatno poveća.

Sredstvo kojim opština Čajetina želi da pridobije što veći broj, kako domaćih, tako i stranih turista, svakako su lokaliteti koji su od nacionalnog značaja.

Ulaz u Stopića pećinu
Ulaz u Stopića pećinu foto: Espreso.co.rs

Posetili smo Stopića pećinu, muzej na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu, Gold gondolu Zlatibor, koja je u izgradnji, ali i Omladinski kulturni centar na Zlatiboru, koji će biti pušten u funkciju tokom leta.

Bigrene kade u Stopića pećini
Bigrene kade u Stopića pećini foto: Espreso.co.rs

Poseta Stopića pećini ostavila je jak utisak na novinske ekipe. Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su prostrani ulaz, otvori na tavanici (dugure), siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i niz bigrenih kada.

Bigrene kade u Stopića pećini
Bigrene kade u Stopića pećini foto: Espreso.co.rs

Zaštitni znak pećine predstavljaju takozvane bigrene kade - udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim naborima u kojima se nakuplja voda preliva se stvarajući slapove.

Ulaz u Stopića pećinu
Ulaz u Stopića pećinu foto: Espreso.co.rs

Sledeća stanica bilo je "Staro selo", etno muzej na otvorenom u selu Sirgojno. Ovaj muzej koji broji 50 objekata čini stalnu postavku i predstavlja primer dinarskog tipa starog sela, te smo imali prilike da vidimo vajat, mlekar, ambar, salaš, kačaru, štalu i sve ostale objekte koji su činili tipično domaćinstvo 19. veka.

Direktorka JP Gold gondola Zlatibor, Bojana Božanić
Direktorka JP Gold gondola Zlatibor, Bojana Božanić foto: Espreso.co.rs

Ono na šta Zlatibor kao jedan od najvećih turističkih centara u Srbiji najviše polaže jeste najduža panoramska gondola na svetu. Gold gondola Zlatibor je trenutno u završnoj fazi izgradnje i upravo ona nosi svetski rekord u dužini trase (9 km).

Početna stanica Gold gondole Zlatibor
Početna stanica Gold gondole Zlatibor foto: Espreso.co.rs

Srce gondole nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor, dok će završna stanica gondole biti na samom vrhu Tornik, na visini od 1496 m.

U vreme posete novinara opštini Čajetina održavao se i sedmi po redu Međunarodni festival sportskog filma, u okviru kog su nagrade za životno delo dobila mnoga poznata imena naše zemlje: nekаdаšnji fudbаler Crvene zvezde i Jugoslаvije Drаgoslаv Šekularac, košarkaš Drаgаn Kićаnović, fudbalski trener Ivicа Osim i košаrkаški trener Dušаn Ivković. Nagrаdu zа životno delo dobio je i Slobodаn Joskimović Bobicа, nekаdаšnji fudbаler i funkcioner užičke "Slobode", a priznаnje mu je uručio predsednik opštine Čаjetinа, Milаn Stаmаtović, koji je otvorio festivаl. Među nagrađenima je i rvаč Sreten Dаmnjаnović, kao i kompozitor Vojkаn Borisаvljević i novinаr Vlаdimir Stаnković.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Čajetina - Opština za primer", podržanog od strane Opštine Čajetina.

Bonus video

Vodopad Izvor života u Stopića pećini na Zlatiboru

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.