UOČI PARADE PONOSA! Branko Ružić: Omogućićemo upis promene pola u matične knjige!
Foto: Stefan Jokić

noviteti

UOČI PARADE PONOSA! Branko Ružić: Omogućićemo upis promene pola u matične knjige!

Izmene zakona omogućiće i dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti

Objavljeno:

Ubuduće će u matične knjige biti omogućen upis promene pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove, predviđeno je izmenama Zakona o matičnim knjigama koje će biti među 14 tačaka dnevnog reda sednice Skupštine Srbije koja je zakazana za sutra.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da se tim rešenjem realizuje jedna od mera za prihvatanje rodne raznolikosti kao sastavnog dela modernog evropskog društva.

Govoreći o novinama izmena zakona, Ružić kaže da će one omogućiti maksimalnu sigurnost, tačnost i pouzdanost sistema vodenja matičnih knjiga, a da će se podaci iz Registra maticnih knjiga voditi u elektronskom obliku, uz zadržavanje papirnog oblika.

Nova rešenja će, kaže, omogućiti građanima, gde god se nalazili u Srbiji ili van nje, da dobiju izvode iz matičnih knjiga, budući da će matične knjige diplomatsko-konzularnih predstavništva biti sastavni deo Registra matičnih knjiga, pored matičnih knjiga svih opština i gradova.

Naime, do maja 2018. godine prebačeno je više od 98 odsto podataka iz matičnih knjiga, a Ružić objašnjava i da će se razmena podataka iz ovih baza za potrebe rešavanja raznih postupaka koji se vode pred drugim organima obavljati elektronskim putem.

Izmene zakona omogućiće i dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti.

Ružić kaže i da treba omoguchiti efikasnije nacionalne savete nacionalnih manjina i njihov transparentniji rad i da je izmenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina predloženo jasnije definisanje ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina, smanjenje prekomerne politizacije i njihov transparentniji rad.

Takođe, Ružić navodi i pozitivnu diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina u pogledu zapošljavanja u nastojanju da se dostigne odgovarajuća zastupljenosti zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima teritorijalne organizacije.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.