DRŽAVA SRBIJA IGNORIŠE RODITELJE UKRADENIH BEBA! Zašto se odugovlači s donošenjem zakona?
Foto: Fonet

STRAŠNO

DRŽAVA SRBIJA IGNORIŠE RODITELJE UKRADENIH BEBA! Zašto se odugovlači s donošenjem zakona?

Zakon o nestalim bebama je u skupštinskoj proceduri, ali se s njegovim usvajanjem oteže

Objavljeno: 09:31h

Država četiri godine ne postupa po preporukama Evropskog suda za ljudska prava, a koje se tiču nestalih beba, izjavio je advokat Danilo Ćurčić, pravni zastupnik roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta u Srbiji. Dodaje da država odugovlači s donošenjem zakona o tim bebama, a nije spremna ni za dijalog s roditeljima.

Komitet ministara Saveta Evrope razmatra na aktuelnom sastanku koji traje od 5. do 7. juna u Strazburu, dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o "nestalim bebama". Savet Evrope više puta je pozivao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Ćurčić je, gostujući u Danu uživo rekao da je zakon o nestalim bebama u skupštinskoj proceduri, ali da se s njegovim usvajanjem odugovlači.

"Problem se dešava u tom delu da su roditelji nezadovoljni predlogom zakona. Vlast ne pokušava da otvori dijalog s roditeljima, već taj zakon drži u fioci", izjavio je Ćurčić.

Kako je rekao, gubi se vreme umesto da se radi na tome da se sazna šta se desilo s nestalim bebama.

- Država ne postupa, da tako kažem, u dobroj veri pred Komitetom Saveta Evrope. Opravdanja su razna - od novog saziva parlamenta, izbora u toku, do poslednjeg zasedanja u decembru, kada je rečeno da na dnevni red moraju da se nađu budžetski zakoni - kaže Ćurčić.

Advokat Danilo Ćurčić, pravni zastupnik roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta u Srbiji
Advokat Danilo Ćurčić, pravni zastupnik roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta u Srbiji foto: Printscreen/Youtube/N1

Istina je, kaže, da ne postoji dijalog između vlasti i roditelja i da nema želje da se on uspostavi.

Roditelji nestalih beba protestovali su u maju ispred zgrade Vlade, nezadovoljni što je u skupštinsku proceduru ušao predlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta,a kome se oni protive. Roditelji smatraju da je predlog zakona sporan jer ne obavezuje vlasti da pokrenu istragu o sudbini dece.

Vlast nijednog trenutka ne govori o tome da treba da se utvrde činjenice i okolnosti pod kojima su deca nestala i otvori istraga, već da želi da ih obešteti, kaže Ćurčić.

- Činjenica je da kroz zakon i obestećenje, država pokušava da skine odgovornost...Sud nema mehanizme da utvrdi činjenice i onda se primenjuje obeštećenje...jednostavnije je da plati iznos štete nego da utvrdi okolnosti u tim slučajevima - kaže advokat.

Situacija je, kako kaže, u 'pat poziciji'. Dodaje da je dobro što zakon u ovom obliku nije još uvek donet.

- Nadam se da ima šanse da se otvori dijalog s roditeljima, da se dođe do istine o tome šta se dešavalo u porodilištima u Srbiji od 70-tih do 90-tih godina prošlog veka - rekao je Ćurčić.

Argentina rešila više od 140 slučajeva nestalih beba

Da je to moguće, gost N1 navodi primer Argentine, koja je uložila napore i otvorila istragu o nestalim bebama.

- Kod njih se to dešavalo u vreme diktature i vezano je za majke političke protivnice...Oni su došli do društvenog konsenzusa da se to istraži, uložila novac u bazu DNK, pokrenuli kampanju i pozvali ljude da urade DNK analizu i poveže ih s roditeljima...Rešeno je više od 140 slučajeva na taj način - rekao je gost N1.

Govoreći o situaciji u Srbiji, kaže da mu se čini da sa trenutnim predlogom zakona, neće doći do novih saznanja.

- Meni se čini da nećemo doći do novih saznanja ovim zakonom, neće doći do istine, već će samo biti isplaćena naknade štete. A mora postojati konsenzus da se to istraži i da se sazna istina - izjavio je Ćurčić.

Bonus video:

UHAPŠEN LAŽNI PRESRETAČ! Bivši snajperista sa lažnom značkom i blinkerima zaustavljao vozače i naplaćivao im kazne! AKO JE I VAS NASAMARIO, JAVITE POLICIJI

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.