LJUDIMA JE NEOBIČNO, CARINICI NAS ZAPITKUJU, ALI JE ČAST NOSITI TO PREZIME: Pričali smo sa rođacima Gavrila Principa
Foto: AP

sećanje na principa

LJUDIMA JE NEOBIČNO, CARINICI NAS ZAPITKUJU, ALI JE ČAST NOSITI TO PREZIME: Pričali smo sa rođacima Gavrila Principa

- Neobično je ljudima kad čuju prezime Princip - kaže sagovornica Espresa

Objavljeno:

Pre mesec dana navršeno je 100 godina od smrti Gavrila Principa, člana organizacije Mlada Bosna koji je izvršilac atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Sećanje na njega ne bledi, a iz godine u godinu datum njegove smrti obeležavao se kao značajan dan i sećanje na značajnog čoveka.

Gavrilo Princip je, podsećanja radi, na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, u Sarajevu pucao na austrougraskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Članovi "Mlade Bosne" izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i težnje većinskog srpskog naroda za oslobođenjem i ujedinjenjem. Ubistvo prestolonaslednika, Austrougari su označili kao povod za početak Prvog svetskog rata, i napad na Srbiju.

Dok je za Bošnjake i Hrvate Princip bio politički atentator, koji je imao podršku Beograda, za Srbe je atentat služio samo kao izgovor za Austro-Ugarsku i Nemačku da izvrši vojnu agresiju na Srbiju.

Posle više od čitavog veka od događaja koji će označiti početak Prvog svetskog rata, lebdi dilema da li je Princip bio terorista i velikosrbin ili heroj i borac za oslobođenje slovenskih naroda ispod austrougarske čizme. Srbi ga se, uprkos dilemi, rado sećaju, a u Srbiji je nekoliko porodica koje nose prezime Princip.

Principa ima u mahom u Vojvodini, od Novog Sada i Temerina, do Pančeva, Sremskih Karlovaca i Svetozara Miletića. Ovim povodom pozvali smo njegove rođake, koji se diče prezimenom Princip.

Uspeli smo da razgovaramo sa dve porodice iz Temerina.

- Imamo veze sa Gavrilom, bliski smo srodnici, svi smo mi povezani, ima nas svuda širom bivše Juge, u Rijeci, Zagrebu, Pančevu, Beogradu... Svi se znamo, svi smo familija...Naravno da sam ponosan i da je čast biti Princip- kaže Valentin Princip za Espreso. Ljudi, kaže, reaguju pozitivno na njihovo prezime, ali na opužbe da ima je predak izazvao rat, kratko kaže da je to što je on uradio samo iskorišćeno kao povod, dok su okolnosti sasvim drugačije.

Takođe, razgovarali smo i sa snajom porodice Princip iz Temerina, koja kaže da joj je bila velika čast da preuzme ovo prezime.

- On je rođeni brat od strica dede mog supruga, a upravo zahvaljujući starijima imamo uspomene i anegdote o njemu. I deda je bio u izbeglištvu, a u samoj porodici bilo je mnogo stradanja - kaže sagovornica Espresa koja je u porodici Princip dugo, i dodaje da je upravo zbog prezimena imala mnogo uglavnom prijatnih situacija.

- Neobično je ljudima kad čuju prezime Princip. Na nas su u temerinu navikli, svi nas znaju, ali se pažnja posebno probudi kada odemo negde van. Tako nas redovno za njega upitaju na granici prilikom redovne kontrole pasoša, ili pak u inostranstvu. Svakako, čast i ponos nas ispunjavaju što nosimo to prezime - zaključuje sagovornica Espresa.

Principa ima i u naselju Svetozar Miletić, u opštioni Sombor. Željko Princip za naš portal takođe kaže da je čast nositi prezime tako impozantne ličnosti.

- On je zadužio sve nasm a svi znamo pravu istinu, iako su pokušavali svasšta da mu napakuju. Raspitivao sam se od starih za vezu sa Gavrilom. Rekoše mi da nismo prvo i drugo, već dalje koleno. Takođe, moj otac je rodom iz okoline Dervente i Doboja, ja sam Hrvat, a svi znaju da je Gavrilo bio Srbin. Ipak, posle svega što se desilo bilo je pokatoličenja, ko zna šta se sve izdešavalo. Svakako, iako nismo blizak rod, imponuje mi što je moj predak. Voleo bih da o njemu znam više, ali to nisam u mogućnosti - zaključio je naš sagovornik.

Bonus video: ESPRESO ANKETA: Koga čekate?

(S. Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.