VEROVANJA NA TROJICE: Na ovaj dan tražite oprost grehova, a EVO I ZAŠTO!
Foto: Printscreen

praznik

VEROVANJA NA TROJICE: Na ovaj dan tražite oprost grehova, a EVO I ZAŠTO!

Običaj je da se na ovaj dan unose sveža trava i cveće u crkve i hramove

Objavljeno:

Trojice, Duhovi ili Pedesetnica je hrišćanski praznik kojim se proslavlja silazak svetog Duha na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog Vaskrsenja. Odatle i izraz proslava Pedesetnice.

Ovaj praznik se slavi i kao dan rođenja crkve, jer se u Delima Apostolskim govori da su su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se „dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“.

OBIČAJI NA SVETU TROJICU

Običaj je da se na ovaj dan unose sveža trava i cveće u crkve i hramove. Nakon liturgije služi se večernje. Na njemu se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ispeleteni venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila. Takođe, vlada uverenje da u periodu oko ovog praznika treba da manastire obilaze osobe koje bi naročito trebalo da traže oprost grehova ili one kojima je lek neophodan.

Poželjno je obilaziti manastire koji nose naziv ovog velikog praznika, a iz njih treba poneti osveštenu vodicu, jer to obezbeđuje harmoniju u domu.

VLAŠKI OBIČAJI

U istočnoj Srbiji dan uoči samog praznika, na dan Trojica i dan posle, veruje se da Vlahinje najbolje proriču sudbinu. Tada baju vodicu za skidanje čini, predviđaju budućnost i prave biljne meleme za izlečenje i napredak.

Bonus video:

PRUŽI RUKU: Podelili smo obrok beskućnicima u prestonici

(Espreso.co.rs / Opanak.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.