BILI SMO U HRTKOVCIMA I PRIČALI SA SRBIMA KOJI SU OŽENILI HRVATICE: Svi oni imaju JAKU PORUKU za političare! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

LJUBAV JE to

BILI SMO U HRTKOVCIMA I PRIČALI SA SRBIMA KOJI SU OŽENILI HRVATICE: Svi oni imaju JAKU PORUKU za političare! (FOTO)

Ovdašnji Srbi ne haju mnogo za politiku...

Objavljeno:
Suzana Trajković

U selu Hrtkovci, udaljenom samo 50-tak kilometara od granice sa Hrvatskom 1992. godine na skupu SRS-a, kako su mediji objavljivali, Šešelj je pročitao imena 17 meštana Hrvata, za koje je tvrdio da su članovi "Zbora narodne garde" i da su se slagali sa progonom Srba iz Hrvatske.

Kako je pisalo u optužnici haškog tužilaštva, nakon Šešeljevog govora, u Hrtkovcima je počela kampanja etničkog čišćenja usmerena protiv nesrba, a naročito Hrvata. Tokom sledeća tri meseca, mnogi nesrbi bili su šikanirani, pretilo im se smrću i zastrašivalo, prisiljavajući ih na odlazak. Kuće Hrvata su opljačkane i u njih su se uselili Srbi.

Iako se godinama unazad govorilo o netrpeljivosti Srba i Hrvata u Hrtkovcima, tamo ipak postoje neki koji je demantuju.

Tamo, činjenica je, ima Srba čiji su najbolji prijatelji i prvi susedi sa kojim ispijaju jutarnju kafu, upravo Hrvati.

Zato ni ne čudi činjenica što je upravo ovo mesto u kojem mešoviti brakovi nisu tabu, već, reklo bi se, česta pojava.

Naime, dok smo tražili mesto na kojem je onomad Šešelj držao miting, naišli smo ispred lokalnog mesnog odbora na dvojicu starijih muškaraca.

Mesni odbor u Hrtkovcima
Mesni odbor u Hrtkovcima foto: Filip Plavčić

Dok su nas upućivali na lokaciju, odbivši da kažu imena iz straha da dospeju u medije, olako su se, ali ipak nezvanično upustili u razgovor sa nama. Na pitanje da li zaista postoje srpsko-hrvatski brakovi u ovom mestu, kao iz topa je jedan od njih rekao:

- Pa ja sam oženio Hrvaticu! I on isto! Ljubav je ljubav, kakve veze ima ko je ko? Evo, njeno ime sam i istetovirao - reče on pokazujući na već izbledelo ime supruge Marice.

- U braku smo 40 godina, a za vreme "Oluje" smo došli ovde da živimo - reče on dok se gospođa koju pominjemo pojavljuje iz dvorišta. Marica nije bila raspoložena da se fotografiše, ali je kratko rekla da je, bez obzira na navodnu netrpeljivost između dva naroda, ljubav pobedila.

- Doselili smo se u Hrtkovce 1995. godine, i pravo da vam kažem nema tih para za koje bih se ikada vratila u Hrvatsku. Moje srce je ovde, pored mog supruga, moje dece, mojih milih prijatelja, i to ne bih menjala ni za šta na svetu - rekla je ona kratko, i nastavila svojim putem.

Mesni odbor u Hrtkovcima
Mesni odbor u Hrtkovcima foto: Filip Plavčić

U to se drugi muškarac uključio i nastavio:

- Nikad nisam razmišljao o tome da li je ona Hrvatica ili nije. Jel' sam je sam sebi birao? Jel' moje srce ona osvojila? Šta onda bilo ko u to ima da gura nos? - pitao je on.

Na pomen imena Vojislava Šešelja, lidera radikala koji je namerio da 6. maja ponovo ode u ovo selo, oni negoduju.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj foto: Fonet

- Nema on šta da radi ovde. Davno je to ispričana priča, a više ga niko ne shvata za ozbiljno - rekao je on. Na postavljeno pitanje da li bi strahovali za svoje supruge koja zbog nacionalnosti možda za njih ne bi bila podobna, kao iz topa odgovaraju:

- Pored mene živog? Teško da bi je iko takao... Ako je mom komšiji žena Mađarica, a moja Hrvatica, a mi smo Srbi...kome god to da smeta, nije nas briga! - rekoše oni.

Izgleda, ovdašnji Srbi ne haju za politiku, već samo za ljubav.

Hrtkovci
Hrtkovci foto: Filip Plavčić

Bonus video: PRVI MAJ U SRBIJI: Imamo li razloga za slavlje?


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.