SOCIJALNO UKLJUČIVANJE ROMA I ROMKINJA: Zakazana druga sednica Koordinacionog tela
Foto: Filip Plavčić

SAOPŠTENJE

SOCIJALNO UKLJUČIVANJE ROMA I ROMKINJA: Zakazana druga sednica Koordinacionog tela

Na ovaj način unaprediće se položaj romske zajednice u Republici Srbiji

Objavljeno: 13:30h

Za utorak, 24. aprila 2018. godine, zakazana je druga sednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016-2025. godine. Sednica će biti održana u zgradi Vlade Republike Srbije, sa početkom od 9 časova.

Na pomenutoj Sednici raspravljaće se o predlogu za ukidanje kvote pri upisu studenata romske nacionalnosti na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, na inicijativu potpredsednice Vlade Republike Srbije prof. dr Zorane Z. Mihajlović, predsednice Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016-2025. godine i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Republike Srbije.

Mere afirmativne akcije za upis na visoko obrazovanje za pripadnike romske zajednice sprovode se u saradnji sa visokoškolskim ustanovama.

Visokoškolska ustanova, čiji je osnivač Republika Srbija, obavezna je da za upis romskih studenata predvidi broj studenata koji se finansiraju iz budžeta.

Uočena je potreba za ovakvim dodatnim vidom afirmacije pri upisu romskih studenata. Predlog Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Republike Srbije jeste da se postojeća kvota (od 1%) ukine, kako bi svaki kandidat, pripadnik romske populacije koji je položio prijemni ispit, mogao da upiše željeni fakultet što bi doprinelo mnogo većoj inkluziji.

Na ovaj način unaprediće se položaj romske zajednice u Republici Srbiji, inicijativom da što veći broj mladih Roma i Romkinja dobiju šansu da nastave školovanje u statusu budžetskog studenta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.