INSPEKTOR I POLICAJAC UKP REKETIRALI BIZNISMENA ZA 500.000 EVRA: Pali zbog prevare biznismena iz Batočine
Dejan Inić, Foto: Kurir/ Privatna arhiva

filmska priča

INSPEKTOR I POLICAJAC UKP REKETIRALI BIZNISMENA ZA 500.000 EVRA: Pali zbog prevare biznismena iz Batočine

Tomislav Spasić, njegov kolega Dejan Inić i Miroljub Stojadinović optuženi su da su napravili lažne izveštaje BIA kojima su pokušali da ucene Bobana Mitevskog i uzmu mu velike pare

Objavljeno:

U Osnovnom sudu u Kragujevcu počelo je suđenje ekonomskom tehničaru Miroljubu Stojadinoviću (45), inspektoru UKP Tomislavu Spasiću (44) i policajcu Dejanu Inića (46).

Njih trojica su optuženi zbog zloupotrebe položaja i pokušaja prevare Bobana Mitevskog, vlasnika kompanije „Alurol“ iz Batočine, za 500.000 evra.

Kurir otkriva sve detalje ove filmske priče, koja se dogodila u aprilu i maju 2015. i koja se sada prvi put pojavljuje u javnosti. Kako se navodi u optužnici, okrivljeni su smislili plan da prevare Mitevskog tako što su mu ispričali da je u problemu zbog istrage BIA i da će mu biti oduzeta sva imovina, pa su mu ponudili „pomoć“, ali za novčanu kompenzaciju. Oni su napravili lažne izveštaje BIA i ubedili biznismena da je njegova najbliža saradnica M. K., koja jedina ima pečat preduzeća, operativac BIA i da je iznela dokumentaciju iz preduzeća koja ga kompromituje.

Boban Mitevski
Boban Mitevski foto: Kurir/ Privatna arhiva

- Mitevskom je ponuđeno da zaustave navodnu istragu BIA, a zauzvrat su tražili od njega da prepiše benzinsku pumpu u Avalskoj ulici u Kragujevcu. Pošto je pumpa bila pod hipotekom, vlasnik kompanije ponudio je dva apartmana na Zlatiboru u vrednosti oko 150.000 evra. Međutim, apartmani u sivoj fazi nisu se svideli okrivljenima, pa je Stojadinović na sledećem sastanku od Mitevskog tražio 500.000 evra ili 60 miliona dinara da se „istraga“ zaustavi - navodi se, između ostalog, u optužnici.

Mitevski je tada presekao i otišao u kragujevačku policiju i sve prijavio. Tada, međutim, kreće prava igra mačke i miša.

- U policiji se formira operativna grupa, a inspektori vlasnika kompanije savetuju da pozove Stojadinovića i kaže mu da je spremio milion dinara da mu preda kao avans kako bi prevarante uhapsili na delu. Dogovaraju se da primopredaju izvrše u restoranu „Kapija Šumadije“, gde su inspektori kragujevačkog SUP čekali u zasedi. Međutim, tada na scenu stupa policajac Inić. On se svojim kolima kreće ulicama Lapova i sve vreme obaveštava Stojadinovića, koji čeka novac, gde se u zasedi nalaze službena policijska vozila, pošto radi u istoj policijskoj upravi - navodi izvor Kurira iz istrage.

Stojadinović je potom Mitevskom javio da pare donese u drugi restoran, a potom u svoje preduzeće, da bi ga na kraju obavestio da nije došao po novac jer je uočio policiju. Posle nekoliko dana svi su uhapšeni. Inače, Spasić je i dalje zaposlen u MUP, kao i Inić. Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj.

Pravio tajne snimke

POLICAJAC INSAJDER U AFERI „INDEKS“

Inspektor Spasić je postao poznat kada je napravio snimak sakrivenom kamerom na kome se vidi da optuženoj profesorki iz afere „indeks“ predaje novac. Ona je tvrdila da je bila reč o uplati školarine, a kasnije je i izveden dokaz na suđenju u Smederevu da se zaista radilo o školarini. Inače, mnogi profesori osporili su Spasićeve tvrdnje i metode do kojih je dolazio do „dokaza“ u ovoj aferi, koja ni dan-danas nema sudski epilog.

Negirao krivicu

SPASIĆ TVRDIO DA MU JE NAMEŠTENO

Inspektor Spasić tokom istrage je tvrdio da je Stojadinovića ranije isleđivao, ali i da ne zna zbog čega ga je u svojoj izjavi policiji optužio da je organizator prevare. Kada su se posle pretresa njegove kuće i saslušanja sreli, okrivljeni Stojadinović mu je navodno rekao da je morao da ga prijavi jer su ga policajci tukli i pokazivali Spasićevu fotografiju i naterali ga da kaže da je on organizator. Inače, Spasić je tvrdio da se slučajno našao na parkingu gde je trebalo da se obavi primopredaja novca, a negirao je i da je javio Stojadinoviću da će biti uhapšen.

Bonus video:

Advokat Nataše Bekvalac

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.