Zašto nasilnici budu pušteni na slobodu gotovo odmah? Pitali smo stručnjaka važno pitanje O PORODIČNOM NASILJU
Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

OPRAVDANJA NEMA!

Zašto nasilnici budu pušteni na slobodu gotovo odmah? Pitali smo stručnjaka važno pitanje O PORODIČNOM NASILJU

Pored najčešće, fizičkih, javljaju se i emocionalne povrede koje imaju ogromne, nekada i trajne posledice po žrtvu!

Objavljeno:

Iako se nasilje u domovima širom Srbije dešava svakodnevno, ove vesti su često tema broj 1 nažalost kada neka od poznatih Srpkinja smogne snage da pred javnost izađe sa svojim slučajem.

A onda se opet aktuelizuje pitanje, koliko su žrtve nasilja u Srbiji zaštićene zakonom?

Zakon u Srbiji za nasilnike u porodici spada među strožijim u Evropskoj uniji, ali je pitanje koliko se zapravo primenjuje.

foto: Shuterstock

Dešavalo se i da ishod ovakvog nasilja bude smrtonosan, a kao opravdanje se koristilo to što su se zločini odigrali u trenutku kada novi zakon još nije stupio na snagu.

Advokat Goran Petronijević prokomentarisao je trenutne zakonske norme u Srbiji, kada je porodično nasilje u pitanju.

Koliko je novi zakon strog za nasilnike u porodici?

Sasvim dovoljno strog, ali nije problem u zakonu, koliko je problem u načinu sprovođenja - istakao je advokat!

U kojem slučaju nasilnika zadržavaju u pritvor?

Što se tiče krivičnog dela, nasilje u porodici i razloga za pritvor, samo izvršenje krivičnog dela to ne znači automatski pritvor. Mora da postoji jedan od osnova za isti. U zakonu su nabrojani osnovi za pritvor, i ako postoji neki od tih osnova onda sud procenjuje na predlog tužioca da li će odrediti, ili neće odrediti pritvor. Ako ne postoji neki od osnova, ne može se odrediti pritvor. Ljudi vrlo često poistovećuju pritvor sa krivičnim delom, a to su potpuno 2 različite stvari. Ovaj što je bio u pritvoru može biti oslobođen, a ovaj što je na slobodi, može biti osuđen. Pritvor je mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog u krivičnom postupku, to nije vezano za izvršenje krivičnog dela..Sada je to sve stvar sudske procene, obrazložio je Goran Petronijević

Kada nasiliniku moraju odrediti zabranu prilaska?

Pa ne postoji nijedna situacija kada se mora, nijedan slučaj nije isti. Kada postoji opasnost da dođe do pogoršanja situacije, do ponavljanja nasilja, do težih posledica u nasilju, kada su u pitanju maloletna deca itd. to su obično situacije, ali nema nigde "mora". Zabrana prilaska je opet posebna mera, to nije vezano sa načinom izvršenja krivičnog dela, već je to jedna vrsta mere koja preventivno treba da otkloni eventualne posledice koje mogu nastati. I to opet zavisi od slučaja do slučaja, zaključio je advokat.

Poslednjih par dana javnost je uzdrmana porodičnim nasiljem koje se dogodilo u domu Nataše Bekvalac. Podsećanja radi, Nataša Bekvalac nije jedina poznata ličnost koja je doživela maltretiranje od strane svog partnera.

Među njima su Ivana Stamenković Sindi, koja je izgubila starateljstvo nad svojom ćerkom, pa je naknadno sudu dostavila fotografije s podlivima i modricama koje potvrđuju da ju je bivši muž pretukao.

Naknadno sudu dostavila fotografije s podlivima i modricama koje potvrđuju da ju je bivši muž pretukao
Naknadno sudu dostavila fotografije s podlivima i modricama koje potvrđuju da ju je bivši muž pretukaofoto: Dragan Kadić

Ćerka Džeja Ramadanovskog, Ana, koju je pevač Adil Maksutović u decembru 2013. brutalno pretukao, koja se samo dva meseca pre toga porodila i pesnicama je udarao u stomak. Sličan scenario dogodio se i Nataši Bekvalac.

Adil Anu brutalno pretukao, koja se samo dva meseca pre toga porodila i pesnicama je udarao u stomak
Adil Anu brutalno pretukao, koja se samo dva meseca pre toga porodila i pesnicama je udarao u stomakfoto: Zorana Jevtić

U dokumentarnom filmu "Ispovest" Marija Šerifović je otvoreno pričala o tome kako je njen otac Rajko krvnički tukao njenu majku Vericu.

Marijin otac Rajko, krvnički tukao Vericu
Marijin otac Rajko, krvnički tukao Vericufoto: Damir Dervišagić

Goca Tržan je takođe priznala da je trpela nasilje od strane svog bivšeg emotivnog partnera i naglasila da o takvim stvarima ne treba ćutati!

Goca Tržan takođe priznala da je bila žrtva nasilja
Goca Tržan takođe priznala da je bila žrtva nasiljafoto: Aleksandar Jovanović Cile

Prvi put kada je to uradio nisam ga ostavila, ali kada se ponovilo – jesam. Udario me je i probio mi bubnu opnu. Ne želim toga da se sećam, ali dobro je da se zna jer se takve stvari dešavaju i o njima ne treba ćutati - izjavila je pevačica svojevremeno.

Nasilje trpe i žene, koje nisu poznate. Slučaj jedne obične žene koja je pretrpela brutalno nasilje prošle godine, punila je naslovnice svih srpskih portala.

Marija Ferizović, koju je suprug Ahmet prvo tukao šipkom od ususisivača, koja se od siline udaraca iskrivilo, pa je nastavio pesnicama
Marija Ferizović, koju je suprug Ahmet prvo tukao šipkom od ususisivača, koja se od siline udaraca iskrivilo, pa je nastavio pesnicamafoto: Zorana Jevtić

Reč je o Mariji Ferizović, koju je suprug Ahmet prvo tukao šipkom od ususisivača, koja se od siline udaraca iskrivilo, pa je nastavio pesnicama. Nesrećna žena imala je opekotine po licu i na čelu pečat od užarene metalne cevi.

Ovom temom bi mediji trebali više da se bave, kako bi podigli svest o žrtvama nasilja i posledicama koje ono nosi, a mogu biti trajne. Formirati i održavati radionice, seminare za prepoznavanje nasilja i samo ohrabrivanje žrtava da nasilje prijave. STOP ĆUTANJU!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Milena Stojanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.