SPREMA SE SPOMENIK SLOBI, NEMA OPTIMISTIČNE VIZIJE ZA SRBIJU! Branka Prpa o Ćuruviji, pravdi, nadanjima (VIDEO)
Branka Prpa je istakla da će nastaviti da se bori za istinu, Foto: Filip Plavčić

Ubijen na Vaskrs 1999.

SPREMA SE SPOMENIK SLOBI, NEMA OPTIMISTIČNE VIZIJE ZA SRBIJU! Branka Prpa o Ćuruviji, pravdi, nadanjima (VIDEO)

Danas se navršava 19 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Objavljeno:
Milica Božinović

Ispred mesta na kome je ubijen Slavko Ćuruvija danas su se okupili članovi porodice, prijatelji, kao i mnogi predstavnici medija, kako bi obeležili dan kada je vlasnik i glavni i odgovorni urednik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo, pre tačno 19 godina.

Branka Prpa, nevenčana supruga Slavka Ćuruvije, koja je bila sa njim kobnog dana, na obeležavanju godišnjice trudila se da ostane dosledna, ali bol na njenom licu odavala je tugu koju nosi već skoro dve decenije.

Ekipa našeg portala razgovarala je sa Prpom o tragičnoj smrti novinara Slavka Ćuruvije, koji je stradao jer nije želeo da se "pokori" i nastavio kritički da piše o vlasti i svim (ne)delima koje je činila.

Prpa je rekla je da je bol prisutna konstantno, možda ne istim intezitetom kao pre 19 godina, ali prisutna. Takođe, u razgovoru za naš portal ona je navela da su joj najveća podrška tokom svih ovih godina bili novinari, odnosno kolege i prijatelji ubijenog Ćuruvije.

- Nije isto kao pre 19 godina, ali je to stvar koja traje, i upravo je to ono što čoveka unespokojava.

Branka Prpa je istakla da će da nastaviti da se bori za istinu
Branka Prpa je istakla da će da nastaviti da se bori za istinu foto: Filip Plavčić

Na pitanje da li će ubistvo Slavka Ćuruvije nakon toliko godina, konačno dobiti epilog na sudu, Prpa je rekla da, po onome što se sada dešava, za tako nešto - nema naznaka.

- Po onome što vidimo danas nema naznaka da će tako nešto da se desi. Znate, kada se spremaju da dižu spomenik Miloševiću, dalje nemamo šta da komentarišemo optimističnu viziju budućnosti. Posle tog projekta spomenika Miloševiću nema vizije budućnosti.

Ceo intervju možete pogledati u videu:

Podsetimo, Slavko Ćuruvija ubijen je u haustoru zgrade gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", u Svetogorskoj ulici, u istoj zgradi gde je i živeo. Bio je vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin".

Ministarstvo unutrašnjih poslova tada je dalo saopštenje da je Ćuruvija "lišen života iz vatrenog oružja" od strane nepoznatog izvršioca, kao i da se aktivno traga za počiniocima, međutim, ni danas nakon 19 godina od ubistva ni izvršioci ni nalogodavci nisu otkriveni.

Očevici su tada izjavili da su na Ćuruviju pucala dva napadača obučena u crno sa kapama koje su imale proreze na očima.

Zajedno sa Ćuruvijom bila je i njegova nevenčana supruga Branka Prpa. Ubice su je tada udarile pištoljem i onesvestile, dok je Ćuruvija zadobio četiri metka.

U izveštaju državne bezbednosti pod šifrom "Ćuran", navedeno je da je Ćuruviju i njegovu suprugu Branku, neposredno pred ubistvo pratilo oko 30 pripadnika Državne bezbednosti.

Prošlo je gotovo tri godine od početka sudskog procesa četvorici optuženih pripadnika resora državne bezbednosti, međutim, da li će i ko biti iza rešetaka zbog ovog zločina, još uvek se ne zna, a odluka sudskog veća da se optuženima za ubistvo zatvorski pritvor zameni kućnim, učinila je da pravda deluje još nedostižnije.

Tako su se Milan Radonjić i Ratko Romić, nakon tri i po godine pritvora, našli ponovo kod kuće, sa elektronskom nanogicom.

BONUS VIDEO:

Jovana Dimitrijević, SPS

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.