DRAGICA NIKOLIĆ POČASNA ČLANICA UDRUŽENJA LIKOVNIH UMETNIKA?! Napravila je i MOZAIK Bogorodice!
Dragica Nikolić, Foto: Fonet

nova titula

DRAGICA NIKOLIĆ POČASNA ČLANICA UDRUŽENJA LIKOVNIH UMETNIKA?! Napravila je i MOZAIK Bogorodice!

Nekadašnja prva dama sada se bavi umetnošći

Objavljeno: 16:02h

Supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Dragica Nikolić, izabrana je za počasnog člana Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

To je objavljeno je prilikom otvaranja Prvog Bijenala savremene crkvene umetnosti u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Ovo je potvrdio i bivši predsednik ULUS-a, sada član Upravnog odbora, Dušan Rusalić, prenosi "Kaleidoskop media", gde se može pogledati i mozaik Nikolićeve.

Istovremeno, rad Dragice Nikolić - mozaik Presvete Bogorodice, izložen je na ovom bijenalu, na koje je konkurisalo oko 150 umetnika, a žiriranje je prošlo 95 autora.

Pravo iz Statuta ULUS-a, rukovodstvo Udruženja iskoristilo je pod obrazloženjem "doprinosa likovnoj umetnosti" Dragice Nikolić, ali i njenom donacijom, kao i pokroviteljstvom nad donatorskom večerom 2014. godine, kada je Fondacija tada prve dame otkupila radove u vrednosti od više od dva miliona dinara, piše "Danas".

- Dragica Nikolić pomogla je ULUS-u u dva najkritičnija trenutka i omogućila da ULUS nastavi da funkcioniše - objašnjava Rusalić, naglašavajući da je ranije Ministarstvo kulture opredelilo samo 500.000 dinara, a za operativne troškove "Cvijete" i Galerije ULUS u Knez Mihailovoj, potrebno je izdvojiti 380.000 dinara na mesečnom nivou.

- Gospođa Nikolić se na amaterski način bavi mozaikom, što je veliki razlog da se donese odluka da postane počasni član ULUSA-a - rekao je Rusalić, i naveo da u "bliskoj istoriji nema dobrotvora tako privrženog kulturi".

Ova vest izazvala je burne reakcije u javnosti. Nekadašnji lider DS-a, Bojan Pajtić, i na Tviteru je napisao pomalo zajedljiv komentar:

ULUS je formiran 1919. godine u vrlo impozantnom sastavu: Uroš Predić, Đoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević… Ubrzo su mu se priključili Moša Pijade, Marko Murat...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Izvor: Kaleidoskop media)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.