TANJA VOJTEHOVSKI: Žene su ponižene, nismo renta utrobe!
Vojtehovski navodi da su žene ponižene novim merama za povećanje nataliteta, Foto: Printscreen / N1

o merama nataliteta

TANJA VOJTEHOVSKI: Žene su ponižene, nismo renta utrobe!

Vojtehovski navodi da deca odlaze i pre će prati sudove negde u inostranstvu nego da ostanu ovde

Objavljeno:

Novinarka Tatjana Vojtehovski, govoreći o merama za natalitet koje je donela država, kaže da je njima predsednik Aleksandar Vučić ponizio žene.

- Ne možete da posmatrate žene kao rentu utrobe, koje će da rađaju decu za gvozdene pukove, navela je. Država neće da nađe sistemsko rešenje za nestale bebe, za vršnjačko nasilje, naglasila je u Novom danu.

Vojtehovski smatra da ne postoji nikakav plan za populacionu politiku u našoj zemlji. Podsticaj i to da će žene rađati decu "za novac", ne mogu da shvatim, kaže novinarka, dodajući da možda najsiromašniji sloj može da kaže da je to u redu.

Država uporno neće da uradi sistemsko rešenje za nestale bebe, neće da donese Aleksin zakon, užasno je vršnjačko nasilje u školama, nabraja.

Vojtehovski kaže da živimo u zemlji u kojoj, kad ta žena izađe iz braka, ne može da naplati alimentaciju ili je ona naplaćena "na papiru", da živimo u koordinatama "tucite u četiri zida", da se otpuštaju trudnice, žene koje se vraćaju s porodiljskog.

Država nam poručuje, kaže Vojtehovski - rađajte decu nama, nama su potrebna, dajte nam vašu utrobu. Dobićete nekoliko hiljada dinara dve godine i, šta onda, pita.

Deca odlaze, navodi, i pre će prati sudove negde u inostranstvu nego da ostanu ovde.

- Vi to dete ne možete da prehranite, bojite se da li ćete moći da ga lečite ako se razboli, kaže, podsećajući na to da se deca u našoj zemlji leče sms-ovim. Dodaje da, kao roditelj, u ovoj zemlji ne znate kako da se nosite sa vršnjačkim nasiljem i nasiljem uopšte. Neće deset hiljada puta nekoliko meseci to rešiti - ističe gošća Novog dana.

Govoreći o društvu uopšte, Vojtehovski kaže da mi sebi laskamo da smo građansko društvo, a da to ne možemo biti ako nemamo građansku svest.

- Ovaj narod je depresivan i apatičan, a to je najopasnije stanje u koje može da se dođe, da čovek kaže - pa ja tu ne mogu ništa, navodi.

"Mi smo jedan napaćen narod,koji je toliko unižen, i koji je razvio podanički mentalitet prema vlastodršcima".

Ističe da se stvari u društvu rešavaju ad hok, i da država isto tako nalazi rešenja, ne kako treba - sistemski.

Prestrašna je stvar da se roditelji obraćaju novinarima da ukažu na problem vršnjačkog nasilja nad njihovim detetom, i kada su se prethodno obratili svima, priložili ogroman broj dopisa raznim institucijama, kaže.

Upitana da prokomentariše slučaj predsednika opštine Brus Milutina Jeličića iz SNS, koga je pet žena optužilo za seksualno uznemiravanje, Vojtehovski kaže - a šta se desilo gradonačelniku Subotice koji je čoveku stavljao betonske cipele. Nagodio se s tužilaštvom.

- Šta će da se desi s "bajom" iz Brusa? Ukoliko se njemu ne desi ništa, onda i vi i ja moramo da bude na ulice, ispred nekog suda... Mora doći do pojedinačne odgovornosti u ovoj zemlji - naglašava gošća N1.

Podsetila je na slučaj Kačavende, i upitala u kojoj je to zemlji kazna za pedofiliju - penzionisanje.

- Današnji "Blic" piše da je bar pet ministara zatražilo od premijerke Ane Brnabić da se ispita kako je 140 miliona dinara budžetskih para prebačeno na račun fantomske firme "Evropske univerzitetske igre 2020", tražeći da se utvrdi odgovornost ministra sporta Vanje Udovičića.

Komentarišući taj tekst, Vojtehovski kaže da, "s obzirom na to da je izašlo u medijima koji podržavaju vladu, onda će biti".

- Ovde zovete za predsednika za šta god, imate rijaliti program na Kosovu gde predsednik deli žensku jagnjad i koštanu srž u programu. Govori se iz lica jednice - "ja ću rešiti". Svako ko je došao kod mene u emisiju je rekao "ja sam pisao predsedniku Vučiću. I sve je personalizovano... Premijerka uzme tu mrvicu, te personalizacije politike, personalizacije sistema, personalizacije institucija, i - ispitaće premijerka... Nema sistema kad će premijerka da ispituje malverzacije u ministarstvu - ističe Vojtehovski.

Navodi da političari u našoj zemlji istupaju pre tužilaštva.

- Imamo to "ne dam Lončara, ne dam Batu", stalno se ide nekoliko koraka ispred tužilaštva, i neko kaže - pa to nije pritisak ... Tužilaštvo treba da radi svoj posao, ministarka može da donese odluku i kaže - dok se ne završi istraga, ministar je suspendovan i postaviću v.d. ministra - kaže.

- Mi imamo personalizaciju vlasti, sve će on, na nama je samo da rodimo

- zaključuje.

BONSU VIDEO:

Pitali smo Beograđane da li je Milan Jevđić, student medicine koji je rekao da nema šta da jede, prevarant ili ne!

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.