BIO SAM PRODAVAC, FIZIKALAC, KONOBAR, A OSTAO SAM DUŽAN! Ovako je pre pet godina pričao Milan Jevđić, siromašni student koji odmor provodi u Monaku!
Milan Jevđić, Foto: Printscreen Facebook

i tad se žalio

BIO SAM PRODAVAC, FIZIKALAC, KONOBAR, A OSTAO SAM DUŽAN! Ovako je pre pet godina pričao Milan Jevđić, siromašni student koji odmor provodi u Monaku!

U tekstu iz 2013. godine pominje se da se Milan još kao dvogodišnji dečak bezbrižno čudio velikom svetu oko sebe kada su ga otac i majka prepustil teškoj sudbini

Objavljeno: 13:17h

Milan Jevđić je momak koji je gostujući u emisiji "Život priča" kod Tatjane Vojtehovski podelio Srbiju.

Gledaoci su imali prilike da čuju sa čim se sve ovaj hrabri momak suočio u životu.

Nakon priče koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, pojedinci su ipak odlučili da ga kritikuju, a njegove izjave su "dočekali na nož". Mnogi su ga optužili da laže i da zapravo ne oskudeva ni u čemu, dok su drugi isticali da Milan na ovaj način "prodaje" svoju tužnu priču.

Pitali smo Beograđane da li je Milan Jevđić, student medicine koji je rekao da nema šta da jede, prevarant ili ne!

Ipak, mnogi ne znaju da se o ovom momku pisalo još 2013. godine kada su Novosti objavile njegovu "tužnu priču".

U tekstu se pominje da se Milan još kao dvogodišnji dečak bezbrižno čudio velikom svetu oko sebe kada su ga otac i majka prepustili teškom i tužnom usudu.

Milan Jevđić
Milan Jevđićfoto: Privatna arhiva

Prenosimo vam tekst u celosti:

Roditelji su mališanu u pelenama okrenuli leđa i otišli svojim putem. Brigu o detetu preuzela je baka Milena, sve do njene smrti pre dve godine, a onda je Užičanin Milan Jevđić odbio da ode u hraniteljsku porodicu i sa nepunih šesnaest počeo sam da se izdržava, da bez ičije pomoći zarađuje za zakup stana i skupe račune, za hranu i odeću.

Kada obezbedi dovoljno novca da preživi još jedan dan, noći je provodio u bdenju nad knjigom: nedavno je Milan maturirao sa najvišom ocenom, u Srednjoj medicinskoj školi bio je odlikaš i zaslužio niz diploma za izuzetne rezultate.

- Kada je baka umrla, preostalo mi je jedino da se držim sopstvenog sna: da učim i da jednog dana upišem Medicinski fakultet. Prethodnih godina, trudio sam se da što više naučim u školi, čitao sam noću, do zore kada je trebalo, sve dok me umor ne savlada. Ostatak vremena trošio sam radeći. Bio sam pomoćnik u auto-mehaničarskoj radionici, prodavac balona i čestitki, fizikalac na građevini po užičkim selima i konobar na plaži - govorio je Milan, dečak kakav se jednom u životu sreće. - Istina, teško je zaraditi, plaćam stan 60 evra, tu su i računi, treba svaki dan nešto pojesti. Uvek sam u nekom raskoraku, ostao sam dužan 260 evra za privatne časove iz hemije i još 78 evra za one iz biologije, ali ću narednih dana izmiriti i ove obaveze, priča Milan.

Milan Jevđić
Milan Jevđićfoto: Printscreen/Facebook

Dok su njegovi vršnjaci okruženi roditeljskom pažnjom i ljubavlju odrastali bez previše briga, Milan je naučio koliko je teško zaraditi za svaki obrok i za svaki račun. Zna ovaj momak koliko koštaju kilovat struje, pola hleba i kilogram krompira, kutija praška za veš, topla soba...

- Sve se u životu prebrodi. Oca sam video tek nekoliko puta i uvek na sudu, jer on već godinama ne plaća moje izdržavanje. Trebalo je da uplati oko 100.000 dinara zaostale alimentacije, ali ništa od toga nije bilo. Digao sam ruke, nemam više volje da stopiram da bih stigao do požeškog suda, samo da bih doživeo novo razočaranje. Majku koja živi u Arilju viđam jednom ili dva puta godišnje. Meni je vremenom postalo lakše bez ovih kontakata - dodao je Milan.

- Na sreću, imao sam podršku profesora u školi, oni su me usmerili ka učenju, sprečili su da možda krenem stranputicom.

A Milan je iza sebe ostavio nedosanjane dečje snove i sve što je tuđom krivicom propušteno i nedoživljeno. Dosanjao je svoju prvu diplomu, a sada misli o drugoj: njegova najveća želja je da postane lekar! Silom prilika, radio je mnoge poslove, ali je u medicinskoj školi pronašao cilj i put kojim će do njega stići.

Da bi polagao prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, uoči ispita, Milan je mesec dana radio danonoćno, uspeo je da zaradi dovoljno novca da otputuje do fakulteta, da plati prevoz i 7.000 dinara za prijavu, uštedeo je deo para da plati pripremne privatne časove iz hemije i biologije... Sve je to sam uradio. Na prijemni ispit je došao umoran i napravio je grešku na jednom testu.

- Tražio sam da mi umesto testa u kome sam napravio grešku daju drugi, da ispravim svoju “brljotinu”. Tako je i učinjeno, ali pravila su stroga, komisija je prihvatila onaj papir s greškom, a ja sam ostao ispod upisne crte - razoračan je Milan, nadajući se da će lista za upis ipak biti proširena.

Bez obzira na to što je na svetu dugo sam i samo svoj, što za razliku od svojih vršnjaka nema nikoga da mu finansijski pomogne i da mu bude podrška, Milan je odlikaš i veliki borac, veruje da će do cilja stići makar i težim putem.

Ako ne budem imao sreće ove godine, eto mene na prijemnom ispitu dogodine. Do tada, radiću, učiću, možda će se u međuvremenu pojaviti ono čega sada nema, poput neke stipendije - završava Milan svoju priču i odlazi užičkom Jug Bogdanovom ulicom za sopstvenim snovima, od njih će još jednom pokušati da napravi život.

Javljali su se Milanu nekoliko puta ljudi čestiti i ugledni, želeli su da ga usvoje, ali je dečak jurio za sopstvenim usudom.

- Želeo sam da im odgovorim, ali se događalo da moram da požurim u školu ili na posao, a dobronamerna pisma koja sam dobijao ostajala su bez odgovora - priseća se Milan dok misli lutaju gde srce hoće, baš kao što su lutale kada je propuštao da odgovori potencijalnim dobročiniteljima.

- Meni je baka Milena bila sve, sva toplina, ljubav i briga koju sam u životu imao, od nje je to dolazilo. Ona me je školovala i podržavala u nameri da budem dobar đak i da jednom ostvarim svoj san, priča Milan.

Milan je u užičkoj Srednjoj medicinskoj školi naređao petice, stekao je diplomu i osnovu za dalji život, a da bi se to ostvarilo, bilo je potrebno uložiti puno brige i zajedničkog rada.

Bilo je prelomnih trenutaka kada je trebalo reagovati na pravi način. Milan je tada pokazao jak karakter uprkos specifičnim uslovima u kojima živi, okrenuo se učenju, a svaku peticu je zaslužio svojim znanjem, rekal je tada Bogdanka Đorđević, direktor Srednje medicinske škole.

Nakon priče koju je ovaj mladić ponovo ispričao, a koga nikoga nije ostavila ravnodušnom, pojedinci su ipak odlučili da ga kritikuju, a njegove izjave su "dočekali na nož". Mnogi su ga optužili da laže i da zapravo ne oskudeva ni u čemu, dok su drugi isticali da Milan na ovaj način "prodaje" svoju tužnu priču.

Povodom ovih navoda, oglasila se i pevačica, Jelena Karleuša koja je podržala momka kojem deo javnosti više ne veruje.

- Možeš da mi se obratiš za bilo kakvu vrstu pomoći", glasila je poruka koju je Jelena poslala Milanu, a koju je on objavio na svom Fejsbuku uz komentar: "Lep je ovaj život. Verujte mi".

Ipak, zbog svih "nevernih Toma", Tatjana Vojtehovski je na svom Tviter nalogu podelila Milanov Fejsbuk status u kome se on obratio svim ljudima koji ga nisu štedeli u brutalnim prozivkama bez pokrića, kako on smatra.

Milan Jevđić
Milan Jevđićfoto: Facebook

Iako su u početku svi poverovali u njegovu "tužnu priču", deo javnosti je počela da ga osuđuje nakon što su "isplivale" njegove slike sa putovanja, iz provoda, ali i fotografije na kojima se vide njegovi mišići.

Milan Jevđić
Milan Jevđićfoto: Printscreen/Instagram

Takođe, ono što je presudilo je javljanje njegovog navodnog finansijera Dobrice Pavlovića iz Švedske, koje je rekao da Marko zapravo nikada nije bio gladan i bez novca.

foto: Printscreen Facebook / Dobrica Pavlovic

Moram da ponovim da Milan u toku studija nikada nije bio gladan, bez novca, garderobe, sam i depresivan... Konflikt između mene i njega je nastao zbog načina na koji je trošio naš novac i zbog ponašanja u našoj kući u Beograu u kojoj je živeo. Sve ono drugo što se pojavilo na društvenim mrežama, kockanje, putovanje, restorani, teretana... nama niti je smetalo niti sada smeta, rekao je Dobrica.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.