ZA SVE SMO SAME KRIVE! Da bi ženama u Srbiji bilo bolje, MORAJU DA PROČITAJU OVAJ TEKST!
Krive ili ne?, Foto: Shutterstock

verujte na reč

ZA SVE SMO SAME KRIVE! Da bi ženama u Srbiji bilo bolje, MORAJU DA PROČITAJU OVAJ TEKST!

Da se razumemo, niste ravnopravne sa muškarcima. Jer, jednostavno, mu*a nemate!

Objavljeno:
Suzana Trajković

Drage dame, srećan vam Osmi mart, jedini dan u godini kad vas zapravo neko poštuje (čast izuzecima koji ne daju na sebe).

I dok sa izmamljenim osmesima na licima šetate kroz grad sa jeftinim karanfilima u rukama, zapitajte se na šta vam je život ličio ostalih 364 dana godine.

Jer - da budemo iskreni o nekoj ravnopravnosti i pravima žena govori se samo jednom godišnje.

Da se razumemo, niste ravnopravne sa muškarcima. Jer, jednostavno, mu*a nemate!

Ugnjetavane ste.

Ponižavane.

Slabe.

Zavisite od njih, od jačeg pola, da ne detaljišem dalje...

Priznale to sebi ili ne - same ste krive.

I da se razumemo, sve počinje od malih nogu. Majke su vas učile da je bitno da budete samo - lepe! Da za svog muškarca uvek budete sređene! Za njega. Ne za sebe.

Punđa i krmelji u ispijanju prve jutarnje kafe ne dolaze u obzir, jer se, moš' misliti NJEMU to neće dopasti.

Počelo je i onda kad ste baš vi, drage starije dame, svoje sinove učile da je bitno da se zna ko je gazda u kući...da njegova mora biti poslednja, da mora da "udari šakom o sto". A to što će mu se omaći pa će šaka završiti u glavi nesrećne mlade - to nikom ništa! Krive ste jer će za nasilništvo sutra ta unakažena mlada kriviti baš vas - majku koja je sina (ljubi ga majčica) učila da - to tako treba!

Krive ste, drage moje i što trpite. Jer, gorepomenuta mlada neće otići od nasilnika zbog bruke.

Jedan šamar, neće se ponoviti. Neće, neće....ili ipak hoće? Kad nešto za*ebete opet vam šamar ne gine - budite sigurne u to! Jer - ako ste preko prvog prešle, što vam ne bi u lice sasuo novi?

Prvi šamar nije i poslednji
Prvi šamar nije i poslednji foto: Stock Shutterstock

A kad vidi da mu to prolazi nekažnjeno, sledi pesnica! Izbijen zub, podlivi, modrice. Zašto? Zato što ste mu VI to dozvolile! Vi ste krive. Krive ste jer ste ćutale. Krive ste jer ste na nasilje žmurile. Ćutale ste zbog "sramote", iako ona nije vaša već njegova.

Dobrovoljno ste pristale na ulogu žrtve.

Same.

I pred njim, svojim izabranikom, koji će dok loče pivo ispred TV-a i podriguje da vam zanoveta kako ste "glupača" jer je zaprška u pasulju slaba - ćutite. Same ste sebe ućutkale. Da ne odgovorite na njegova s*anja, zarad jel'te mira u kući. Same ste dozvolile da vam bira odeću, majice zakopčanu do grla i bapske gaće, jer za koga osim za njega pa treba da nosite seksi rublje? Tako ćete čipku na koži moći da osetite tek jednom mesečno kad se seti da ste mu žena...

Pristale ste na ulogu žrtve, i majmuna koji "igra onako kako gazda svira". Same ste se odrekle kafenisanja sa drugaricama zarad kuvanja gulaša.

Same ste se odrekle manikira i pedikira da biste kupili novu zemljanu činiju za podvarak. Same ste se odrekle svega što vama prija, zarad drugih.

Žrtve ste, i to i treba da budete.

Niste žrtve samo pred tim muškarcima koji vam jedan cvet od 100 dinara kupe jednom godišnje. Žrtve ste i na radnom mestu. Iako navodno imate ista prava kao muškarci, u realnosti to realno nije tako.

Najčešće ste žrtve mobinga. Dopuštate da na vas urla neko ko ženi ne sme ni da pisne, zbog male greške u svakodnevnim radnim aktivnostima. Puštate ga da na vas istrese sve frustracije - i ne odgovarate da slučajno ne biste popili otkaz! Kao da vam od tog dr*adžije od poslodavca život zavisi, i da posla više nigde nema!

Dozvoljavate stoki muškoj (opet čast izuzecima) im da vas odmeravaju kao parče mesa, da vam govore "šta bi vam sve radili". Dopuštate debelom, zabreklom šefu da vam pipka koleno. I dok vam se želudac okreće, a suze same kreću od gađenja - OPET ĆUTITE.

I jeste krive.

Krive ste za sve što vam se dešava.

Krive ste za batine. Za oprošten šamar, jedan drugi treći, pa i samrtnu postelju u koju vas pošalje.

Zašto ćutite?
Zašto ćutite? foto: Pixabay

Krive ste što vas sinovi ne poštuju, a ćerke psuju jer ste im to VI dozvolili. Krive ste što zapuštene, sa masnom kosom koja smrdi na zapršku bauljate pijacama dok vučete cegere i kičma vam puca od rada.

Krive ste jer ste ćutale, noseći na sebi veo žrtve.

Šta čekate?

Pokažite zube!

Pokažite da zaista imate herca, da imate ista prava kao i oni, i demantujte me!

Jedva čekam to!

Bonus video:

Espreso anketa - Ko treba da bude novi gradonačelnik Beograda?


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.