NA DANAŠNJI DAN UKINUTA JE SMRTNA KAZNA U SRBIJI: Od 19 osuđenih samo je ON pogubljen! (FOTO)
14. februara 1992. u Somboru je streljan Johan Drozdek, Foto: Profimedia /Ilustracija

silovao i ubio dete

NA DANAŠNJI DAN UKINUTA JE SMRTNA KAZNA U SRBIJI: Od 19 osuđenih samo je ON pogubljen! (FOTO)

U članu 24 važećeg Ustava piše: "Ljudski život je neprikosnoven. U Republici Srbiji nema smrtne kazne“

Objavljeno:
Suzana Trajković

O smrtnoj presudi često se govori u Srbiji. Svakih nekoliko godina, kada se dogodi neko monstruzno ubistvo smrtna kazna česta je tema među narodom.

Ono što se pak retko pominje jeste da je ona ukinuta davne 2002. godine na današnji dan. Poslednje egzekucije u većini država nekadašnje Jugoslavije izvršene su upravo zbog zverskih ubistava mališana.

Smrtna kazna u Srbiji je primenjivana od nastanka moderne države 1804. do 2002. godine, kada je 26. februara ukinuta zakonom.

Poslednje pogubljenje, streljanjem, izvršeno je 14. februara 1992, a poslednje smrtne presude su izrečene 2001. godine. Narodna skupština Srbije je 26. februara 2002. izmenila Krivični zakon tako što je iz njega izbrisala smrtnu kaznu.

U članu 24 važećeg Ustava, stoji "Ljudski život je neprikosnoven. U Republici Srbiji nema smrtne kazne“. Srbija je obavezana međunarodnim konvencijama koje zabranjuju smrtnu kaznu: Drugi fakultativni protokol uz Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Protokoli br. 6 i 13 uz Evropsku konvenciju oljudskim pravima.

U Srbiji, koja je od 1992. godine bila deo Savezne Republike Jugoslavije, sudovi su od 1991. do 2002. izrekli 19 smrtnih kazni, od kojih nijedna nije izvršena. 14. februara 1992. u Somboru je streljan Johan Drozdek, osuđen na smrt 1988. godine zbog silovanja šestogodišnje devojčice.

On je okončao život u 34. godini, pred streljačkim vodom policije u somborskom Okružnom zatvoru.

Samo dve nedelje pre nego što je Skupština Srbije izglasala brisanje smrtne kazne iz Krivičnog zakonika, polovinom februara 2002. godine, pogubljen je Johan Drozdek iz Karavukova, koji je 1987. zadavio pa silovao šestogodišnju Ivanu Salijević.

On je od oca devojčice ukrao bicikl i odvezao se sa njom do seoskog groblja, ne obazirući se na njen plač i molbe da je vrati kući. Svoj monstruozni zločin odmah je priznao a kako je naveo, to je učinio da bi se osvetio Ivaninom ocu Džemailu koji nije hteo da mu pozajmi bicikl.

Ono što se kasnije ispostavilo jeste da je Drozdek odavno poznat policiji kao seksualni prestupnik, i da je zbog toga nekoliko puta bio osuđivan.

Inače, dvadesetorici koji su čekali izlazak pred streljački stroj, nakon ukidanja najteže kazne presuda je preinačena na 40 godina zatvora.

Bonus video:

NEVEROVATNI UDARI VETRA NA IBARSKOJ: Sremčicu brije moćna košava!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.