ŠTA SE KRIJE IZA OVAKVE VRSTE GREJANJA? Norveški radijatori pune 18 godina u Srbiji!
Norveški radijatori pune 18 godina u Srbiji, Foto: Printscreen Youtube / Over The Hills

USPEH!

ŠTA SE KRIJE IZA OVAKVE VRSTE GREJANJA? Norveški radijatori pune 18 godina u Srbiji!

Ideja je bila da naprave nešto što im ne bi grejalo prostorije dok su na poslu i bespotrebno trošilo novac i energiju, ali i nešto što im ne bi grejalo sve sobe na isti način

Objavljeno: 16:50h

Na sajtu norveške ambasade osvanuo je tekst koji odlično opisuje zašto se treba grejati na ovaj način, ali i šta je bila prvobitna ideja norveških radijatora.

Svake zime smo na ovaj ili onaj način okruženi norveškim radijatorima ili pričama o njima, a da li znate šta se krija iza toga?

Kao zemlja poznata po dugim i hladnim zimama, Norveška je ulagala dosta napora da osmisli najbolji koncept grejanja. Postojeći sistemi grejanja su bili neisplativi jer su trošili mnogo energije ali i donosili velike račune na kraju meseca.

Ideja je bila da naprave nešto što im ne bi grejalo prostorije dok su na poslu i bespotrebno trošilo novac i energiju, ali i nešto što im ne bi grejalo sve sobe na isti način.

Tako je 1948. godine u malom mestu Svelvik blizu Osla nastao tzv. norveški radijator. Ovaj radijator funkcioniše tako što električna energija zagreva posebno konstruisan grejač koji direktno greje vazduh u prostoru čineći cirkulaciju vazduha potpuno prirodnom, bez ventilatora.

S druge strane, korisnici mogu sami da podešavaju kad i koliku temperaturu hoće uz pomoć termostata čime direktno štede energiju. Ovi radijtori se vremenom sve više razvijaju i uklapaju u potrebe modernog doba, ali i dobijjaju lepši skandinavski dizajn.

Međutim, zanimljivo je da ih u Norveškoj niko ne zove "norveški radijator" kao u svetu, već "panelovn” ili “elektrisk varmeovn".

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / norway.no)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.