SRPSKI HIPOKRAT I PRVI ŠKOLOVANI HIRURG U SRBIJI: Ovaj gradonačelnik je ostavio VELIKI TRAG u beogradskoj istoriji
Foto: wikipedia

hirurg i gradonačelnik

SRPSKI HIPOKRAT I PRVI ŠKOLOVANI HIRURG U SRBIJI: Ovaj gradonačelnik je ostavio VELIKI TRAG u beogradskoj istoriji

Bio je vojni lekar i šef hiruškog odeljenja vojne bolnice od 1871. a od 1873. obavljao je dužnost ličnog lekara kneza Milana

Objavljeno: 18:03h

Vladan Đorđević (1844-1930) je bio predsednik beogradske opštine od 1884. do 1888. godine i predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije. Osim toga on je bio književnik, političar i sanitetski pukovnik.

Njegov veliki doprinos zabeležen je u tadašnjem zdravstvu time što je bio osnivač Srpskog lekarskog društva.

Prvi pečat Srpskog lekarskog društva, 1872. godine
Prvi pečat Srpskog lekarskog društva, 1872. godine foto: Wikipedia

Bio je sin Đorđa Đorđevića i majke Marije Đorđević, rođene Leko. Otac Đorđe poticao je iz severne Grčke, a majka rođena je u poznatoj beogradskoj porodici cincarskog porekla.

U duhu grčko-cincarske kulture majčine porodice Vladan je kršten kao Hipokrat, sa željom roditelja da bude lekar. To ime je Đorđević nosio sve do mature, kada na predlog Đure Daničića počeo da koristi „narodnije“ ime Vladan, kao prevod drugog dela svog imena.

Pod uticajem Josifa Pančića, opredelio se za studije medicine u Beču gde je i doktorirao i postao prvi školovani hirurg u Srbiji.

Bio je vojni lekar i šef hiruškog odeljenja vojne bolnice od 1871. a od 1873. obavljao je dužnost ličnog lekara kneza Milana.

Vladan Đorđević bio je lični lekar kneza Milana Obrenovića
Vladan Đorđević bio je lični lekar kneza Milana Obrenovića foto: wikipedia

Predsednik je vlade i ministar inostranih dela bio je od 1897. do 1900. godine. Njegova vlada radila je na stišavanju žestokih partijskih borbi, ekonomskom napretku Srbije i jačanju njene vojske. Podneo je ostavku posle najave ženidbe kralja Aleksandara Dragom Mašin.

Srpski kralj Aleksandar Obrenović i Vladan Đordjević
Srpski kralj Aleksandar Obrenović i Vladan Đordjevićfoto: wikipedia

Bio je u zatvoru šest meseci 1906. godine, zbog navodnog objavljivanja državnih tajni u knjizi "Kraj jedne dinastije".

Kao predsednik Beogradske opštine Đorđević je je inicirao uvođenje plinskog svetla (javne rasvete), kanalizacije i vodovoda i kaldrmisanje beogradskih ulica. Izmestio je groblje sa Tašmajdana na Novo groblje, koje su mnogi stariji ljudi upamtili i kao Vladanovac.

Dvadeset pet godina je dr Đorđević, kao glavni urednik brinuo o finansiranju i izlasku „Srpskog arhiva“, časopisa koji i danas izlazi i jedan je od najstarijih i najdugovečnijih medicinskih časopisa u svetu.

Časopis 'Srpski arhiv
Časopis "Srpski arhiv", na koricama je slika osnivača Vladana Đorđevića foto: wikipedia

Vladan Đorđević je preminuo u sanatorijumu u 86. godini. Nažalost usamljen, star i bolestan okončao je svoj život ovaj prvi srpski školovani hirurg.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.