ZAŠTO NIKO NIJE REAGOVAO? Na skupu podrške Milanu Nediću korišćeni nacistički pozdravi koji su u Srbiji zabranjeni ZAKONOM! (FOTO) (VIDEO)
Na skupu podrške Milanu Nediću, korišćeni nacistički pozdravi, Foto: Printscreen Youtube / Insajder Video

skandalozno!

ZAŠTO NIKO NIJE REAGOVAO? Na skupu podrške Milanu Nediću korišćeni nacistički pozdravi koji su u Srbiji zabranjeni ZAKONOM! (FOTO) (VIDEO)

Mnogi smatraju kako je ono što se četvrtog dana februara dešavalo na ulicama Beograda bilo otvorena manifestacija neonacizma

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsednika kvinsliške vlade u Srbiji, koji je bio saradnik nacističke Nemačke, održan je u centru Beograda uz zaštitu policije koja je obezbeđivala demonstracije.

Na skupu podrške povodom godišnjice smrti Nedića okupilo se oko 150 ljudi, među kojima je bio veliki broj tinejdžera.

Na skupu podrške Milanu Nediću, korišćeni nacistički pozdravi
Na skupu podrške Milanu Nediću, korišćeni nacistički pozdravi foto: Printscreen Youtube / Insajder Video

Po zakonu, policija je trebalo da reaguje i podnese prekršajni postupak protiv učesnika, ali i organizatora zbog širenja mržnje i upotrebe Hitlerovog ili nacističkog pozdrava jer zakon u Srbiji postoji, ali se očigledno ne sprovodi.

Sam pozdrav se sastoji od desne ruke podignute od prsa pod uglom od 45 stepeni, a propraćen je uzvikivanjem Heil Hitler! (Živeo Hitler).

Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja je usvojen 2009. godine.

U članu 5. ovog zakona, manifestacije, obeležja i simboli su definisani tako da se odnose na mržnju, netrpeljivost ili diskriminaciju prema pripadnicima naroda, nacionalne manjine, crkve ili verske zajednice.

Na skupu podrške Milanu Nediću, korišćeni nacistički pozdravi
Na skupu podrške Milanu Nediću, korišćeni nacistički pozdravi foto: Printscreen Youtube / Insajder Video

Pravnik, Milan Antonijević kaže za Espreso kako u Srbiji postoji zakon koji jasno zabranjuje upotrebu nacističkih simbola i obeležja.

U Srbiji postoji zabrana upotrebe neonacističkih obeležja i simbola. Policija je na skupu koji se juče održao morala propisno da reaguje, kao i da podnese prekršajni postupak protiv učesnika, ali i organizatora, objašnjava Antonijević za Espreso.

On je dodao kako je u ovom slučaju, zakon jasan i kako takve organizacije po zakonu mogu i treba da budu zabranjene.

Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja jasno propisuje zabranu upotrebe nacističkih pozdrava. Moramo da pošaljemo jasnu poruku i reagujemo, kako bi se ovakve stvari u budućnosti sprečile, dodaje Antonijević.

Na skupu podrške rehabilitaciji Milana Nedića istovremeno se održavao i kontramiting koji su organizovali antifašisti na istom mestu. Među učesnicima kontramitinga su članovi Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije.

Evropski sud za ljudska prava jasno propisuje zabranu upotrebe nacističkih simbola i obeležja, i većina evropskih zemalja zabranjuje njihovo korišćenje. U Nemačkoj je zakonom sankcionisan govor mržnje i svi simboli povezani sa Hitlerom i nacistima koji su vladali od 1933. do 1945. godine.

Podsetimo, prema mišljenju mnogih, Milan Nedić je otvoreno podržavao Hitlera, a u novembru 1940. je smenjen s mesta ministra vojske Kraljevine Jugoslavije zato što je smatrao da Srbija treba da se okrene Hitlerovoj Nemačkoj.

Za samo šest meseci od formiranja svoje vlade u avgustu 1941, Milan Nedić iz­ručio je Gestapou gotovo sve Jevreje pa se javno hvalio kako će Hitleru moći da pošalje telegram da je Srbija – Juden Frei. Nedić je bio odan nacistima i za upravnika logora Banjica postavio sadističkog psihopatu Svetozara Vujovića, a za njegovog zamenika – Đorđa Kosmajca kog su opisivali jednom jedinom rečju: monstrum.

Likvidacije u Nedićevoj Srbiji i u Nedićevom Beogradu vršile su se do 1. oktobra 1944, kada je u hodniku logora likvidirana grupa žena baš od strane ljudi pod direktnom komandom Vujovića.

MILAN NEDIĆ
MILAN NEDIĆfoto: Wikipedia / Peacemaker67

Mnogi smatraju kako je ono što se četvrtog dana februara dešavalo na ulicama Beograda bilo je otvorena manifestacija neonacizma.

Podsećamo, u Višem sudu u Beogradu vodi se, inače, proces u kojem naslednici Nedića traže da se on rehabilituje. Poslednje ročište bilo je 23. januara ove godine, a naredno je zakazano za 26. mart.

Zahtevom za rehabilitaciju naslednici traže i da im se vrati njegova imovina.

Nedićevi potomci traže od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje. Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u srpskoj javnosti, koja uglavnom smatra da je Nedić zločinac i kolaboracionista i da sud treba da odbije njegovu rehabilitaciju.

Pogledajte bonus video:

Zamalo tuča i sukob pristalica lika i dela Milana Nedića i pristalica Demokratske stranke


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.