Zašto je generalu Ljubiši Dikoviću zaista uskraćena američka viza?
Foto: AP

bez odgovora

Zašto je generalu Ljubiši Dikoviću zaista uskraćena američka viza?

Slučaj o kome se priča danima

Objavljeno:

Ambasada SAD u Beogradu pre 3 dana odbila je da izda vizu načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću.

Iako su Amerikanci pozvali srpskog generala da tamo održi predavanja, viza mu je navodno uskraćena zbog prisustvovanja rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine.

U američkoj ambasadi u Beogradu na pitanje da li je tačno da je Dikoviću odbijena viza kažu da im Zakon o imigraciji i državljanstvu (INA) zabranjuje da komentarišu pojedinačne slučajeve u vezi sa izdavanjem viza.

S druge strane, Diković nije komentarisao ovaj slučaj. Umesto njega, oglasio se ministar vojni Aleksandar Vulin, koji tvrdi da je Diković častan oficir, te da stoga nije jasno zašto mu je viza uskraćena.

- Diković je hrabar i častan officir kojim se Vojska Srbije ponosi. Ništa u njegovom ratnom putu i životu ne može biti razlog da on ne dobije vizu za putovanje u SAD. Mi nismo dobili zvanično objašnjenje zašto je to tako, tražili smo ga, tražimo ga i tražićemo ponovo od Ambasade SAD u Srbiji. S velikim nestrpljenjem očekujem da nam se kaže kako je moguće da je generalu Dikoviću uskraćena viza za putovanje koje su tražili američki domaćini, a ne za putovanje koje je tražio on ili Vojska Srbije - kaže Vulin, pa nastavlja:

foto: Printscreen/youtube

- Nadamo se da će SAD razmotriti svoju odluku, ne zato što general Diković hoće ili neće da putuje, već zato što je to odnos prema prvom čoveku naše vojske i odnos prema našoj vojsci u celini. Dok se to ne reši bojim se da će takva odluka i dalje izazivati negativne posledice - poručuje Vulin.

O čemu se ovde zapravo radi? Direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić ukazuje na nedovoljno poznatu činjenicu, da su u SAD u poslednjih nekoliko godina usvojeni zakoni, koji mogu biti osnov za tu odluku.

foto: Filip Plavčić

Milić ističe da su razlozi koje navode mediji u tom slučaju samo spekulacije, uključujući tezu da je Ambasada SAD u Beogradu odbila Dikovićev zahtev za vizu zbog njegovog ranijeg prisustva na rusko-beloruskoj vojnoj vežbi.

- Bilo bi dobro da se zna da su SAD u poslednjih par godina usvojile par izuzetno bitnih zakona. Sponzorisao ih je Patrik Lejhi. Tim zakonima se američkom ministarstvu odbrane i ministarstvu spoljnih poslova brani da njihove oružane snage vežbaju i treniraju s onima koji su počinili teška kršenja ljudskih prava - kaže Milićeva za Blic.

Prema njenim rečima, drugi osnov za uskraćivanje vize načelniku Generalštaba može biti i "Zakon Magnicki", koji je proširen i ne odnosi se samo na ljude koji su iz Rusije, kako je to prvobitno bilo predviđeno.

Ona dodaje da CEAS podržava to što je Ramušu Haradinaju uskraćena viza, ali i što je Milorad Dodik na američkim sankcijama, te se nada da će EU krenuti tim stopama.

- Kakav je trenutak u kojem vlada Amerike primeni te zakone, to je nešto drugo. Da li je to oportuno ili nije, to možemo komentarisati, ali ugledne organizacije civilnog društva poput HRW tvrde da bi se Lejhijevi zakoni mogli šire i eksplicitnije primenjivati - rekla je Milić.

Na pitanje da li će Diković dobiti zvanično objašnjenje zašto nije dobio vizu, Milić komentariše da će verovatno postojati neka interna komunikacija.

Diković je od 14. do 20. septembra bio u službenoj poseti Rusiji i Belorusiji, gde je, na poligonu "Lužskij" u zapadnoj Rusiji, oko 100 kilometara istočno od granice s Estonijom, prisustvovao izvođenju vežbe ruske i beloruske vojske "Zapad 2017".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.