Vladao je Srbijom samo 27 dana: Najkraće je bio na tronu, a OVO JE USPEO DA URADI ZA SRBE!
Mladi knez Milan Obrenović, Foto: Wikipedia

nesrećni vladar

Vladao je Srbijom samo 27 dana: Najkraće je bio na tronu, a OVO JE USPEO DA URADI ZA SRBE!

Za neke će ostati upamćen kao jedini srpski vladar koji se nije ženio

Objavljeno:
  • 61

Kada nekoga pitate da li zna ko je bio Milan Obrenović, svi će vam pričati o prvom novovekovnom kralju Srbije, sinu Jevrema Obrenovića (rođenog brata kneza Miloša) i ocu poslednjeg obrenovićkog vladara Aleksandra. Negde u zaboravu istorije ostala je sakrivena priča o njegovom prethodniku, mladom knezu Milanu Obrenoviću, nesrećnom vladaru.

Zbog kratkog vremena provedenog na tronu srpske države, svega 27 dana, mnogi su danas zaboravili ime mladog kneza Milana Obrenovića, starijeg brata kneza Mihaila i sina kneza Miloša. Za neke će, pak, ostati upamćen kao jedini srpski vladar koji se nije ženio, premda je tužnim krajem skončao u svojoj dvadesetoj godini.

Rođen je u Kragujevcu 21. oktobra 1819. godine kao šesto dete kneza Miloša i kneginje Ljubice. On je zapravo prvi njihov sin koji je preživeo detinjstvo.

Milan je još od rođenja bio jako bolešljiv. Rano detinjstvo je proveo u Kragujevcu, a porodica se posle preselila u Požerevac. U Milanovom životu, dve najvažnije osobe koje je neizmerno voleo i sa kojima je provodio najviše vremena, bile su njegova majka, kneginja Ljubica, i četiri godine mlađi brat Mihailo.

Knez Milan Obrenović i njegova majka kneginja Ljubica
Knez Milan Obrenović i njegova majka kneginja Ljubicafoto: Wikipedia

Godine 1826. Milan i Mihailo tj. Miljac i Manjo, kako su ih od milošte zvali, bili su nerazdvojan tandem i krenuli su u tek ustrojenu Dvorsku školu gde je bilo predviđeno da steknu najbolje moguće osnovno obrazovanje. Međutim, Milanova bolest postajala je sve vidljivija – bled, ćutljiv i slabe građe, sve češće je imao napade kašlja, pa ga je brižna majka povukla iz škole i o njegovom obrazovanju počela da se sama brine što je bolje mogla.

Iz Beograda, Zemuna i Temišvara, na dvor Obrenovića u Požerevcu došli su najbolji lekari, ali je dijagnoza svih bila ista – tuberkuloza.

Za mladog prestolonaslednika se malo toga moglo učiniti. Bez obzira na to što je otac u njega polagao velike nade, Milan je uskoro većinu vremena provodio u krevetu, pored majke koja ga je stalno lečila.

Nakon proglašenja tzv. Turskog ustava i umanjenja vladarskih ovlašćenja, knez Miloš je rešio da se odrekne prestola u korist sina Milana. Bilo je to 13. juna 1839. godine kada je Milanova bolest bila već poodmakla.

Knez Miloš je nakon toga napustio zemlju i sa sobom poveo Milanovog voljenog brata Mihaila. Nerazdvojan dvojac iz detinjstva nakon toga se više nikada nije video.

Vest o tome da je sada on knez Srbije Milan je primio u postelji. Pričalo se da nije ni bio svestan da je postao vladar, a da je za oca mislio da je na nekakvom putovanju. Kako nije mogao da vlada samostalno određeno je namesništvo u kome su se nalazili Avram Petronijević, Jevrem Obrenović i Toma Vučić Perišić.

Milan kao vladar Srbije nije imao priliku da potpiše nijedan akt i u istoriju Srba ušao je sa nezavidnom titulom, kao vladar sa najkraćom vladavinom. Umro je 8. jula 1839. godine u 25. danu svog kneževanja, u naručju majke, koja ga je negovala do poslednjeg trenutka. Bilo mu je samo 20. godina.

Ironično, berat kojim su turske vlasti potvrdile Milana Obrenovića za kneza Srbije, u zemlju je stigao tek nekoliko dana kasnije. Na prestolu ga je nasledio njegov voljeni brat Mihailo.

Knez Milan Obrenović prvo je bio sahranjen je u porti stare crkve Svetog Marka u Beogradu. Njegovi ostaci preneti su i u novu crkvu gde se i danas nalaze. Danas, Donji Milanovac nosi ime po njemu.

Bonus video:

PRUŽI RUKU: KAKO STE I KAKO MOGU DA VAM POMOGNEM? Ova pitanja postavili smo jednom deki i i njemu i nama ULEPŠALI DAN!

(Espreso.co.rs / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media