ISPRAVKA: Možda neće biti posla za ceo tim, ne samo za Đinđićevu ćerku
Jovana Đinđić i Ana Brnabić, Foto: Marina Lopičić/Vlada Srbije

naslednica

ISPRAVKA: Možda neće biti posla za ceo tim, ne samo za Đinđićevu ćerku

Do sada tim je bio pri kabinetu potpredsednika Vlade i ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorane Mihajlović.

Objavljeno: 17:27h

Napomena: Na osnovu analize fekt ček portala "Fake News tragač" promenjen je naslov teksta. Prvobitni je glasio - ĐINĐIĆEVA ĆERKA OSTAJE BEZ POSLA U VLADI? Ana donosi konačnu odluku

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, koji radi pri Vladi Srbije, uskoro bi mogao da ostane bez finansijskih sredstava, što bi dovelo do njegovog raspuštanja, ali i do toga da bez posla ostane i ćerka ubijenog premijera Zorana Đinđića Jovana.

Projekat vredan 4,2 miliona evra punih osam i po godina nije doveden u pitanje sve dok nadležni iz Vlade nisu odlučili da ga izmeste i prebace pod okrilje Ministarstva rada, koje trenutno vodi Zoran Đorđević.

Do sada tim je bio pri kabinetu potpredsednika Vlade i ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorane Mihajlović. Do problema je došlo jer inostrani donator nije saglasan sa “promenom adrese”, što je odgovornima jasno stavio do znanja, kao i to da bi to dovelo do odustajanja od finansiranja projekta.

Sudbina dvanaestočlanog tima, kako sada stvari stoje, trebalo bi da se iskristališe do 31. decembra, na potezu je Vlada. Odluku, kako tvrde odlično obavešteni izvori „Blica“, treba da donese premijerka Brnabić, ali do juče, nije prelomila. U tom kabinetu kažu da će naći rešenje.

To što je tim bio u okviru kabineta potpredsednika Vlade vrlo je važno donatoru jer šalje poruku o značaju i otud protivljenje.

- Takođe, u sektoru rada je česta promena ministara, što takođe utiče na rešenost da se pokrovitelj ne složi sa idejom da se ceo projekat prebaci. Prošle nedelje je održan sastanak predstavnika svih strana, ali na njemu praktično ništa nije dogovoreno. Odluka je ostala da visi u vazduhu, a rečeno je da će premijerka Brnabić do 31. decembra mejlom saopštiti šta je odlučila - kaže naš sagovornik.

Tim je dospeo u žižu javnosti kada je obelodanjeno da u njemu radi Jovana Đinđić, ćerka ubijenog premijera. Ona je sa pauzom u timu skoro dve godine.

- Funkcionisali su prvo pod okriljem Svetske banke, a onda je projekat preuzeo jedan takođe kredibilan strani partner. Uradili su puno za populaciju kojoj su namenjeni, za ugrožene kategorije društva, siromašne, LGBT, Rome... Zato donatoru nije jasno zašto odjednom ideja da se bilo šta menja - navodi naš sagovornik.

U kabinetu premijerke Brnabić za „Blic“ kažu da je ovaj tim i kada je formiran bio pri kabinetu potpredsednika Vlade kao privremeno rešenje dok se ne nađe institucionalno pravo rešenje da bi njihove aktivnosti bile održive.

- Mi sada pokušavamo u koordinaciji sa donatorima da nađemo najbolje rešenje za ovaj tim kako bi njihove aktivnosti i uspesi koji su nesporni ostvarili najveći mogući uticaj. U ovom trenutku razmišlja se u pravcu toga da tim funkcioniše u okviru Republičkog sekretarijata za javne politike da bi se obezbedio kontinuitet rada i izvori finansiranja. Funkcionisanje tima zajedno sa finansiranjem projekta se ne obustavlja, naprotiv. Tim će dobiti pravo mesto i ulogu u Vladi - kažu u kabinetu premijerke.

Ipak, i na novoj adresi tim ne bi bio pod ingerencijom potpredsednika Vlade, već pod okriljem generalnog sekretarijata u Vladi, pa se postavlja pitanje da li će donatori prihvatiti ovo preseljenje.

Jovana stažirala i u Ministarstvu prosvete

Na poziciju koordinatorke za rodnu ravnopravnost i ljudska prava Jovana Đinđić došla je u junu 2017. godine, a prethodno je radila kao programska asistentkinja. U martu 2016. se priključila timu kao stažista, baveći se pitanjima LGBT populacije, uključivanjem Roma i Romkinja u društvo i inkluzivnim obrazovanjem. Od oktobra do decembra prošle godine stažirala je i u Grupi za socijalnu inkluziju pri Ministarstvu prosvete i nauke da bi se potom vratila u ogranizaciju iz koje je krenula.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.