5 GODINA ZATVORA ZA DAVAOCA KRVI IZ VOJVODINE? Dao krv u aprilu, NIJE ZNAO DA JE ZARAŽEN HIV VIRUSOM!
Foto: Petar Lazović, Ilustracija

slučaj koji je potresao srbiju

5 GODINA ZATVORA ZA DAVAOCA KRVI IZ VOJVODINE? Dao krv u aprilu, NIJE ZNAO DA JE ZARAŽEN HIV VIRUSOM!

Čovek koji kako je tvrdio nije ni znao da je inficiran virusom HIV

Objavljeno:

Slučaj žene koja je slučajno zaražena HIV virusom ne prestaje da diže buru u srpskoj javnosti, nakon što je porodica, sada već preminule, o svemu obavestila medije.

"Gospođa koju ćemo zbog prava na privatnost porodice nazvati N. N. je u martu o.g. operisana od kancera pankreasa. Hemioterapiju je počela primati na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici i već posle prvih transfuzija, za koje pretpostavljamo da su bile nužne, bilo je jasno da nešto ozbiljno nije u redu sa njenom krvnom slikom.

Njeno zdravstveno stanje se ubrzo pogoršavalo i to van simptoma osnovne bolesti i nevezano od osnovne bolesti. Ona je često dobijala visoke temperature, imala jezu, drhtavicu, povraćanje, slabost u nogama i slično. Sredinom septembra je 10 dana ležala u bolnici, ali ne zbog kancera od koga je bolovala, već zbog napred opisanih simptoma. Lečili su je jakim antibioticima i krajem septembra su je otpustili kući", kazao je advokat porodice.

Za HIV su saznali tek posle sahrane, kako kažu, na sastanku u Zavodu za transfuziju krvi, navodeći da je donor dao lažne podatke o načinu života.

ŽENA INFICIRANA HIV-OM UMRLA JE U NAJGORIM MUKAMA: Od porodice su KRILI da ima virus, samo su javili da joj je data POGREŠNA KRV!

I dok Institut za javno zdravlje Vojvodine saopšava da do propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, jer, kako stoji u zvaničnom saopštenju medijma na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija (HBsAg, HIV Ag/Ab, anti-HCV, anti-TP) njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata - postavlja se pitanje odgovornosti ovog davaoca.

NIJE NAŠ PROPUST, SVAKO MOŽE DA SE ZARAZI VIRUSOM HIV OD TRANSFUZIJE! Oglasio se Institut za javno zdravlje

Čovek koji kako je tvrdio nije ni znao da je inficiran virusom HIV, taj uzorak krvi dao je u aprilu, navode "Novosti".

Taj list navodi da je namerno širenje zaraze kao što je HIV zakonom okarakterisano kao krivično delo, za šta su predviđene sankcije i do pet godina zatvora, dok oštećeni ima pravo na nadoknadu štete u visini od 200.000 dinara.

Porodica, barem za sada, nije najavila tužbu, ali je pozvala tužioca da ovaj slučaj ispita.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.