NE NASEDAJTE NA NOVU PREVARU KOJA KRUŽI SRBIJOM! Da bi vam novac legao kao i meni, javite se ovom čoveku. Sve što treba je...
Foto: Kurir

otvorite četvore oči

NE NASEDAJTE NA NOVU PREVARU KOJA KRUŽI SRBIJOM! Da bi vam novac legao kao i meni, javite se ovom čoveku. Sve što treba je...

Lakoverni građani, želeći da za veoma kratko vreme zarade veliku svotu novca, pristaju da pošalju svoje lične podatke

Objavljeno:

Ni mesec dana pošto je otkrivena internet prevara u kojoj starica iz Amerike govori da joj se približava kraj života i da njeno nasledstvo možete da dobijete ako uplatite "samo 500 evra da se reši papirologija", građani Srbije su postali žrtve još jedne verzije "Nigerijske prevare".

Opširna poruka, osmišljena do detalja, stigla je jednom Beograđaninu sa mejl adrese "Gospodina Parkera Džejmsa", na engleskom jeziku. On se predstavlja kao 75-godišnji američki državljanin, a daje čak i svoju "tačnu" adresu stanovanja.

- Živim ovde u Nevadi. Moja adresa stanovanja je 2975 Canfield Drive, Las Vegas, Nevada 89108 Uinted States. Jedan sam od onih kojima je nigerijska vlast obezbedila kompenzaciju još pre mnogo godina, međutim oni mi je nikada nisu platili... - započinje mejl "Parker Džejms".

foto: Shuterstock

Da podsetimo, Kina je počela ove godine da gradi hidroelekranu u Nigeriji, projekat vredan 5,8 milijardi dolara. Zbog ovog megaprojekta, oko 100.000 ljudi biće raseljeno, ali nigerijska vlast uverava da je za njih obezbeđena fer kompenzacija. I upravo ovu aktuelnu situaciju iskoristio je ovaj prevarant.

On nastavlja:

- Platio sam preko 69.000 dolara ovde u Americi, pokušavajući da dobijem svoju isplatu, ali bez koristi. Onda sam odlučio da otputujem u Vašington sa svim mojim papirima o kompenzaciji, a direktor FBI uputio me je na gospodina Aleksa Vilijamsa, koji je predstavnik FBI i član "Komiteta kompenzacijskih nagrada", koji je trenutno u Africi. Kontaktirao sam ga i on mi je sve objasnio, rekao mi je da ko god da nas u vezi sa ovim kontaktira putem mejlova je prevarant - piše u ovom mejlu.

Zatim on nastavlja kako ga je dotični odveo do banke po zahtev o isplati kompenzacije.

- Trenutno sam najsrećniji čovek na svetu jer je na moj kompenzacijski fond uplaćeno više od 10,5 miliona dolara. Gospodin Aleks Vilijams pokazao mi je sve informacije o onima kojima će kompenzacija tek biti uplaćena i video sam vaše ime i mejl adresu među korisnicima i javljam vam se da vam kažem da prestanete da radite sa tim ljudima, jer njih ne zanima vaš fond, već samo prave pare od vas - kaže ovaj "Amerikanac".

On zatim savetuje žrtvu prevare da takođe kontaktira gospodina Aleksa Vilijamsa, ostavljajući njegovu mejl adresu.

- Zaista treba da prestanete da radite sa tim ljudima koji vas kontaktiraju i govore da je vaš fond kod njih, jer nije i iskorišćavaće vas dok ne "presušite" i ne budete imali ništa - nastavlja on.

foto: Shuterstock

A onda dolazimo do glavnog dela a to je, kao i u nizu drugih internet prevara - uplaćivanje određenog novca za uslugu.

- Jedini novac koji sam ja uplatio otkad sam upoznao gospodina Aleksa Vilijamsa je bilo 275 dolara za papirologiju, zapišite to. Još jednom, prestanite da kontaktirate te ljude, savetujem vam da kontaktirate gospdina Aleksa Vilijamsa kako bi vam pomogao da vam novac sa fonda bude isplaćen, umesto da se "bakćete" sa tim lažovima koji vas "vrte" tražeći različite sume novca kako biste mogli da obavite transakciju. Hvala vam i blagosloveni bili - završava se ovaj mejl.

Nigerijska prevara prvi put u Srbiji otkrivena 2009. godine

U Srbiji je, prema podacima Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prvi slučaj standardnog oblika ove prevare u našoj zemlji prijavljen 2009. godine kad je jedan građanin ostao bez 2.500 dolara, a od tada je još nekoliko njih ostalo bez pozamašne svote novca.

Princip je uglavnom kod svih počinilaca isti. Iz inostranstva se pošalje “blanko” mejl na nekoliko hiljada adresa i čeka se žrtva. U mejlu stoji molba za pomoći u prebacivanju novca iz Senegala ili neke druge zemlje iz Afrike.

Nigerija je bila prva zemlja odakle su žrtvama bili slati zahtevi, pa se i po tome prevara nazvala “Nigerijska prevara”.

Pošiljaoci ovakvih mejlova uglavnom se predstavljaju kao rođaci nekih od zvaničnika ili državnika stranih zemalja, koji uvek žele da prebace velike svote novca, za šta im je potreban bankovni račun iz druge zemlje, a zauzvrat obećavaju određenu proviziju.

Lakoverni građani, želeći da za veoma kratko vreme zarade veliku svotu novca, pristaju da pošalju svoje lične podatke, uključujući i broj bankovne kartice, a na kraju dobiju samo - prazan račun i ogromnu štetu.

Veoma je zanimljivo da je kada otkrivena, pre 15 godina, jedan od zapadnih novinara imao kontakt s Nigerijcem koji je bio među onima koji varaju ljude na ovakav način. Na pitanje novinara: “Koliko košta da se izvede jedna ovakva prevara?”, prevarant se nasmejao i rekao: "Dva Dolara. Dolar da se plati sat interneta u kafeu i još dolar da se popije kafa".

(Espreso.co.rs/ Izvor: Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.