AKO DANAS ZAGRMI, BIĆE DOBRA GODINA: Praznujemo jedan od većih hrišćanskih praznika

E, ako nas ovo ne izvuče

AKO DANAS ZAGRMI, BIĆE DOBRA GODINA: Praznujemo jedan od većih hrišćanskih praznika

Krstovdan ili Vozdviženje (podizanje časnog krsta) je crkveni i narodni praznik kojim se proslavlja događaj kada je car Konstantin postavio krst u Rimu u Čast pobede nad carem Maksencijem.
Objavljeno: 10:10h

Na današnji dan, 27. septembra, praznuje se jedan od najvećih hrišćanskih praznika Krstovdan, Vozviždenje časnog krsta, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Osim ovog događaja, slavi se i uspomena na povratak časnog Krsta iz Persije u Jerusalim. Prema verovanju, ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

Takođe, u narodu je uvreženo verovanje da ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime. Staro je verovanje i da će nam grmljavina na Krstovdan doneti plodnu godinu. Na Krstovdan se drži strogi post, a mnogi vernici tog dana jedu samo hleb i grožđe. Na jesenji Krstovdan se, prema drevnim običajima, bere i posvećuje bosiljak. U narodu postoji izreka ‚‚Ko se krstom krsti taj Krstovdan posti".
(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.