NAKON SKANDALA NA KOPAONIKU OGLASILA SE I UPRAVA PARKA: Stabla su isečena jer je infekcija zahvatila šumu, spašavamo šta možemo!
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

demanti!

NAKON SKANDALA NA KOPAONIKU OGLASILA SE I UPRAVA PARKA: Stabla su isečena jer je infekcija zahvatila šumu, spašavamo šta možemo!

Predrag Šumarac, rukovodilac čuvarske šume "Šumarac" kaže za Espreso kako je je cela priča nevladine organizacije DZPPA netačna..

Objavljeno:

Nakon što je društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) skrenulo pažnju na akcije pošumljavanja koje se vrše na teritoriji Nacionalnog parka "Kopaonik" navodeći da ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan mesecima najavljuje opsežne akcije pošumljavanja, pojavio se demanti.

Naime, iz DZPPS-a su naveli da je najnovije pustošenje šuma zabeleženo na području Nacionalnog parka „Kopaonik“, odnosno unutar prvog stepena zaštite gde je bilo kakva privredna delatnost zakonom zabranjena.

ŠOKANTAN PRIZOR NA KOPAONIKU: Posečena stoletna šuma, ostali samo panjevi, trupci i razbacano granje (FOTO)

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Predrag Šumarac, rukovodilac čuvarske šume "Šumarac" kaže za Espreso kako je je cela priča nevladine organizacije DZPPA netačna.

- Ništa od navedenog nije tačno osim toga da se radi o području unutar prvog stepena zaštite. Ipak, ova akcija je morala da se sprovede zbog dobrobiti cele šume. Radi se o tome da je veći deo četinara zahvaćen procesom sušenja iz tri moguća razloga, zbog gljiva koje se nalaze pod korenom i isušuju ga, potkrovnjaka (buba) ili usled klimatskih promena, objašnjava Šumarac.

On dodaje da se u samu akciju krenulo jer je veći deo stabla koji se nalaze u toj zoni "zaraženo infekcijom".

- Mi smo rešili da spasemo ceo "organizam" tako što ćemo iseći zaražena stabla. Uz konsultacije svih stručnih lica, kao i Ministarstva za životnu sredinu, rešili smo da preduzememo ove korake, objašnjava Šumarac.

Kako kaže saopštenje DZPPA je apsolutno netačano i u pogledu navodnih prihoda koje bi Nacionalni park dobio jer su prema njegovim rečima vandredni troškovi veliki.

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Nacionalni park "Kopaonik" objavio je takođe demanti oko cele priče.

- Nijedna konstatacija od navedenih nije tačna osim da se na Kopaoniku na zaštićenom području zaista vrše intervencije na sanaciji obolele šume. Te aktivnosti se odvijaju u skladu sa zakonom i saglasnošću Ministarstva. Javno preduzeće "Nacionalni park Kopaonik" je aktivno učestvovalo u sprovođenih predloženih mera i aktivnosti na sanaciji posledica bolesti sušenja šuma. Ni jedno stablo u Nacionalnom parku Kopaonik nije posečeno bez stručne doznake, kao i nadzora Republičkog šumskog inspektora za zaštitu životne sredine.

Podsećamo, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije oštro osuđuju ovakvo grubo kršenje propisa od strane rukovodstva Nacionalnog parka.

„Nacionalni park „Kopaonik“ je zarad brze materijalne koristi odlučio da poseče šume koje sa razlogom nisu eksploatisane decenijama. Vlada Republike Srbije je to nacionalno blago uredbom zaštitila kao strogi rezervat u kome osim turističkih poseta i naučno- istraživačkog rada nisu dozvoljene druge radnje“, kaže Milan Ružić predsednik Društva.

(J. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.