ČUDO U KURŠIMLIJI: Milosavu Peroviću se otelila krava! Pretrnuo je od straha kad mu je veterinar pokazao tele!
Foto: Profimedia/Ilustracija

I dalje se plaši

ČUDO U KURŠIMLIJI: Milosavu Peroviću se otelila krava! Pretrnuo je od straha kad mu je veterinar pokazao tele!

Perovići su još uvek u šoku zbog nesvakidašnje prinove

Objavljeno: 16:35h

U selu Visoka, kod Kuršumlije, u domaćinstvu Milosava Perovića, u noći između subote i nedelje je krava otelila tele sa dve glave koje je poživelo tek sat vremena.

Perovići su još uvek u šoku zbog nesvakidašnje prinove, a Milosav Perović objašnjava da je njegova krava simentalske rase počela da se teli i da je odmah primetio da nešto nije u redu, pa je u pomoć pozvao veterinare iz Kuršumlije.

- Kada je veterinar otelio kravu i izneo tele, na njegovom telu su stajale dve glave, iste veličine, sa ušima, očima. Spustio ga je na slamu pored krave. Obe glave su gledale i jezicima počele da oblizuju sluz na njuškama i nozdrvama. Obuzeo me je neopisiv strah, koji me i dalje ne pušta, posle sat vremena je uginulo - rekao je Perović (65).

foto: Profimedia/Ilustracija

Perović je naveo da nikada nije pozvao veterinara prilikom teljenja krava i da je to uvek uspešno sam radio.

- Ili su se krave same telile, zdrave i prave, nikada im nije bila potrebna intervencija. I ova krava se više puta telila sama. Parila se prirodnim putem, sa bikom iste rase. Šta se ovo desilo, ja nemam objašnjenje, zatečen sam i veoma uplašen - rekao je Perović.

Veterinar Goran Sudimac, koji je otelio Perovićevu kravu, iz veterinarske stanice u Kuršumliji, kaže da je ovo prvi slučaj da se oteli dvoglavo tele, ali da se veoma često dešava rađanje mladunaca drugih domaćih životinja s različitim deformitetima.

- Na teritoriji opštine Kuršumlija je to naročito izraženo u proteklih deset godna. Rađaju se životinje sa svakakvim deformitetima. Skoro smo u jednom selu otelili tele sa osam nogu, četiri zadnje i četiri prednje, zatim tele bez rebara i drugim deformitetima - rekao je Sudimac.

foto: Profimedia/Ilustracija

On smatra da do deformiteta teleta u domaćinstvu Perovića nije došlo genetskim putem.

- Moguće je da u spermografiji bude neki procenat deformiteta spermatozoida ili da jajna ćelija ne bude razvijena do kraja. Takođe, u razvoju embriona može doći do deformiteta i da to bude razlog da ovo tele ima dve glave - kazao je Sudimac.

Zbog iznemoglosti i teškog teljenja, krava simentalka u domaćinstvu Perovića je pod nadozorom veterinara iz Kuršumlije.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.