POBEDA RAZUMA U SRBIJI! Od danas moraćete da vakcinišete svoju decu!
Foto: Profimedia

tema meseca

POBEDA RAZUMA U SRBIJI! Od danas moraćete da vakcinišete svoju decu!

Na ovaj način Ustavni sud je konačno odlučio o podnetim inicijativama, napominje se u odluci

Objavljeno: 14:41h

Ustavni sud Srbije odbacio je inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti zakonskih odredbi koje se odnose na obaveznu vakcinaciju dece i odraslih, jer smatra da inicijatori nisu potkrepili svoje tvrdnje, niti su one ustavno pravno utemeljene.

Inicijatori postupka tražili su da se utvrdi da nisu u skladu sa Ustavom pojedine zakonske odredbe kojima se nalaže obavezna vakcinacija, pogovo dece pred upis u školu tvrdeći da im se na taj način uskraćuje pravo na izbor, kao i da nisu u saglasnosti sa međunarodnim ugovorima.

foto: Pixabay.com

Inicijative su odbačene jer je Ustavni sud: "polazeći od prethodno detaljno izvršene analize osporenih odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, sa stanovišta svih bitnih navoda inicijatora, našao da iznetim razlozima u inicijativama nije potkrepljena tvrdnja da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti", navodi se u odluci.

Na ovaj način Ustavni sud je konačno odlučio o podnetim inicijativama, napominje se u odluci.

Evo šta kažu Beograđani o vakcinaciji:

ŠIRI SE EPIDEMIJA

Оd pоčеtkа оktоbrа 2017. gоdinе, zаključnо sа 9.11.2017. gоdinе nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје, uključuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvskа Mitrоvicа rеgistrоvаnа su ukupnо 93 slučаја mаlih bоginjа!

Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је uzrаstа tri mеsеcа, а nајstаriја 48 gоdinа. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 20 gоdinа.

Vеćinа оbоlеlih оsоbа (91 odsto) је nеvаkcinisаna, nеpоtpunо vаkcinisаna ili nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.

(Espreso.co.rs / Blic / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.