DOŽIVOTNA KAZNA ZA UBICE I SILOVATELJE DECE I TRUDNICA: Fondacija TIJANA JURIĆ prikupila 160.000 potpisa! (VIDEO)
Foto: espreso.co.rs

inicijativa

DOŽIVOTNA KAZNA ZA UBICE I SILOVATELJE DECE I TRUDNICA: Fondacija TIJANA JURIĆ prikupila 160.000 potpisa! (VIDEO)

Fondacija "Tijana Jurić" je neprofitna organizacija osnovana 2016. godine, sa zadatkom da doprinese većoj bezbednosti dece

Objavljeno: 14:04h

Predstavnici Fondacije "Tijana Jurić" predali su danas nešto posle 13 časova u Skupštini Srbije inicijativu kojom se traži uvođenje doživotne kazne za ubice i silovatelje dece, maloletnika i trudnica.

SRBIJU SU UJEDINILE NESREĆE! Više od 93.000 potpisa sakupljeno, SVI ONI SU SAGLASNI DA UBICE DECE IDU DOŽIVOTNO U ZATVOR!

Otac ubijene Tijane Jurić, Igor Jurić rekao je da je inicijativu podržalo više od 158.000 građana.

Ovom prilikom otac brutalno ubijene devojčice Tijane Jurić rekao je:

- Srbija nema vremena da čeka. Ovo je krucijalni problem našeg društva koji moraju da rešavaju stručni ljudi. Upravo zbog toga je i pokrenuta sama inicijativa. Prikupljeno je tačno 158.460 potpisa, što je jedan impozantan broj kad se uzme u obzir da smo mi jedna mala organizacija koja je nastala tek pre dve godine.

- Ovo je samo početak, i moram da istaknem - mi nećemo stati. Ovo je prvi deo, a sada čekamo da vidimo kako će reagovati poslanici. Siguran sam da ne sme da se zažmuri na volju grašana i želju da se naša deca zaštite. Roditelji moraju mirno spavati čak iako dete kasni iz grada.

Očekujem podršku poslanika i siguran sam u to da će ovaj predlog izmene zakona uskoro ući u skupštinsku proceduru.

Neki pravnici su kritikovali ovaj predlog zakona, a Igor Jurić medijima je objasnio zbog čega je bitno da silovatelji i ubice dece maloletnika ili trudnica iza rešetaka budu do kraja života!

- Stručna javnost je ovde da bismo se suočili sa argumentima. Ali, ako još jednom pogledamo statistiku 35 zatvorenika koji su trenutno osuđeni na maksimalnu kaznu a imaju mogućnost uslovnog otpusta i imaju veliku šansu da posle 2/3 kazne izađu iz zatvora to nas sve opominje da mi moramo nešto da radimo!

- U 90 odsto slučajeva ti ljudi su povratinici , mi se sa time ne smemo igrati. U velikom broju evropskih zemalja doživotna kazna postoji, pa zašto mi da mislimo da su naša deca bezbednija? Zašto mi manje da vrednujemo našu decu?

Veliki broj povratnika, veliki broj nasilja se dešava nad decom, smrtnost dece je najveća u regionu i zbog toga mislim da ne treba uopšte da dovodimo u dilemu ovo pitanje.

Igor Jurić za Espreso je objasnio zašto u inicijativi stoje i trudnice.

- Mi smo se bazirali na decu i nemoćne žene, ali i na trudnice između ostalog. Moram da istaknem još jednom - ovo nije kompletan zakon koji bi trebalo da se menja. Mi smo se bazirali samo na decu i na nemoćne žene. Naravno da postoje i drugi zločini da se kažnjavaju doživotnom kaznom i to ostavljamo Ministarstvu pravde. Nemamo dovoljno kapaciteta da obuhvatimo sve kazne i zločine. Neka ministarstvo doradi Zakon, ali smo se mi bazirali na deci i nemoćnim ženama.

Podsetimo, zakonski predlog koji bi omogućio doživotne kazne zatvora predat je u maju Skupštini Srbije, ali pošto ništa nije urađeno fondacija "Tijana Jurić" je odlučila da pokrene peticiju. Fondacija "Tijana Jurić" je neprofitna organizacija osnovana 2016. godine, sa zadatkom da doprinese većoj bezbednosti dece.

Petnastogodišnju Tijanu Jurić je krajem jula 2014, ubio Dragan Đurić iz Surčina koji sada izdržava kaznu od 40 godina zatvora.

foto: Nemanja Pančić

(S. Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.