POSTOJE LI JOŠ UVEK NOVINARSKE VELIČINE? Pričali smo na Sajmu medija o stanju u srpskom novinarstvu danas
Foto: Filip Plavčić

pratite nas i komentarišite

POSTOJE LI JOŠ UVEK NOVINARSKE VELIČINE? Pričali smo na Sajmu medija o stanju u srpskom novinarstvu danas

Pitali smo se i ko su nekada bili uzori u novinarstvu, ko su danas, odgovarali na pitanja ko je kriv za loše stanje u novinarstvu, i šta su nam "uradile" društvene mreže

Objavljeno: 09:30h

Na Sajmu medija, gde je jedan od najzapaženijih izlagača Adria media group, portal Espreso.co.rs danas je organizovao panel na temu "Postoje li još uvek novinarske veličine?".

Gde je i da li je nestala novinarska hrabrost, ko su objektivni novinari danas, zašto se jedna podela medija iscrtava vrlo jasno - o svemu tome danas smo polemisali sa: Ratkom Femićem, urednikom video sekcije portala Kurir i Igorom Ćuzovićem, zamenikom glavnom urednika portala Espreso.co.rs i Božidar Andreić, urednik u dnevnom listu Danas.

Pratite kako teče panel na temu stanja u novinarstvu danas:

Na pitanje da li postoje novinarske veličine, Igor Ćuzović je rekao da je nažalost sve manje velikih novinara i sve je manje prilike da postanete veliki novinar.

- Novinarstvo je samo postalo malo, a bitniji su Fejsbuk, Tviter, Pr nastupi na televiziji. Što se tiče političke podele, biću skroz otvoren i daću jedan primer. Svi znate kakve su podele snaga trenutno pa da ne dajem uvod o tome. Prva i druga Srbija, te dve ideje više su žive danas nego pre 20 godina. Ljudi, ma koliko bili veliki novinari jednostavno ne mogu da pređu taj prag. Kada treba pokazati novinarsku veličinu ne umeju da se izopšte iz jednog ili drugog plemena. Imali smo pre mesec danas primer glumca Sergeja Trifunovića koji je rekao jednu glupost ordinarnu na Tviteru. Napisao je nešto jako ružno za Rome. Naravno, treba očekivati da to svi osude. Međutim, ta druga Srbija koja je trebalo to da osudi, nije ispunila taj zadatak. Naravno, od prvih to niko nije ni očekivao, međutim, oni su ga napadali, a ovi za koje se očekivalo nisu odreagovali. Tu je čini mi se oslikana podela na plemena novinarska - rekao je Ćuzović.

foto: Filip Plavčić

Na panelu se povela polemika da li postoji danas objektivno novinarstvo u Srbiji, na šta je Ratko Femić odgovorio da ako bismo poslušali premijerku Anu Brnabić onda u Srbiji onda nema novinara, jer je ona rekla da nema kvalitetnih i objektivnih novinara, ali da se ne slaže sa tim. Takođe ne bi mogao da se složi sa Ćuzovićevom konstatacijom da je delenje na tabore nešto nenormalno.

- Ne moramo mi da zastupamo neke iste ideje, sindikalno da se borimo za ista prava, radimo u istom esnafu, ali jednostavno ne možemo da se ravnamo. Uvek je neko nekome tu bliži. Možemo da se trudimo da budemo što objektivniji, u stvari šta znači uopšte ta objektivnost? Možemo da ponudimo što više fer pristup, da damo obe strane, da se čuvamo od nekih sopstvenih kvalifikacija. Takođe, kada govorimo da je novinarstva sve manje i novinarskih veličina, ja mislim da i danas postoje novinarske veličine, ali da ne možemo da ih vidimo i primetimo od raznih novih medija. Danas se preklapaju dve tehnološke revolucije, informaciona i digitalna, koje kada se preklope daju neke nove medije - rekao je Femić.

foto: Filip Plavčić

Ćuzović se nadovezao i rekao da i on i Femić očigledno traže i nešto da pročitaju, a da možda danas dosta ljudi ne zna da piše, a u ovoj profesiji je.

foto: Filip Plavčić

Andrejić je rekao da svi govore o krizi u novinarstvu, a i ovo što se danas priča na panelu su posledice, da pričaju o posledicama nečega što se desilo usled kulturoloških, civilizacijskih uslova.

- Toliko je promenjen vrednosni sistem u društvu. Sve druge okolnosti su tako poremećene, da su relativizovale ove pojmove - rekao je Andrejić.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.