Vranjske: Mediji u Vranju naklonjeni SNS dobijaju najviše para
Foto: Promo

gušenje slobode medija

Vranjske: Mediji u Vranju naklonjeni SNS dobijaju najviše para

Vlada Srbije izjavila danas da su "Vranjske" dobile značajnu sumu od republičkih i gradskih vlasti

Objavljeno: 16:29h

Redakcija ugašenog nedeljnika i internet portala "Vranjske" ocenila je danas da je saopštenje Vlade Srbije o tome koliko je njihov medij dobio novca na konkursima "licemerno i cinično" i da se u njihovom slučaju upravo radi o pokušajima gušenja slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, a ne suprotno, kako tvrde iz Vlade. "Svaka priča o raspodeli sredstava i pominjanje brojki gubi smisao kada se zna da je Vranjska Plus, lokalna stranačka televizija Srpske napredne sranke (SNS) u Vranju, samo na poslednjem gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja dobila od Grada Vranja čak 6,5 mliona dinara! Reč je o televiziji koja je formirana pre nešto više od godinu dana, za potrebe predizborne kampanje i izveštavanje o aktivnostima SNS na lokalu, medijskoj kući koja dnevno ima desetak minuta vlastite produkcije u vidu vesti, dok ostatak programa čine reemitovani sadržaji medijskih kuća iz drugih gradova Srbije", navodi se u reagovanju "Vranjskih". Vlada Srbije ranije danas odbacila je tvrdnje da se u slučaju nedeljnika "Vranjske" radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja i navela da je taj list u proteklom periodu dobio značajne sume od republičkih i gradskih vlasti. Taj list, medjutim, navodi da je na istom konkursu na kojem je "Vranjska plus" dobila 6,5 miliona dinara portal "Vranjskih" dobio 150.000 dinara a štampano izdanje nije dobilo ništa, iako je reč o jedinim nedeljnim novinama na prostoru krajnjeg juga Srbije.

- Osnivač nedeljnika "Vranjske" Vukašin Obradović, koji ju bolnici zbog štraja glađu zbog gašenja tog lista, uputio je danas direktorki filijale Poreske uprave u Vranju Sladjani Stojanović pismo u kojem je naveo da firma od osnivanja posluje u skladu sa zakonom i transparentno i upitao da li je objavljivanje intervjua sa bivšim direktorom te filijale pre tri meseca razlog inspekcijskih kontrola.

foto: Fonet

U pismu koje je dostavljeno pisarnici tog poreskog organa, Obradović je naveo da je u februaru "Vranjskim" izdato uverenje da nema neizmirenih obaveza a da je u avgustu počeo inspekcijski nadzor primene propisa iz oblasti radnih odnosa i ugovora o radu. Nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije je dodao da je početkom septembra, istog dana kada je izdat nalog, nedeljnik "Vranjske" posetila inspekcija Poreske uprave da kontroliše poreze i doprinose i da se u dokumentu navodi da "Vranjske" nisu obaveštene o toj poseti jer ;"postoje razlozi za neodložno postupanje i bojazan da bi obaveštavanje umanjilo ostvarenje cilja poreske kontrole", dok na odgovarajućem mestu u nalogu ti razlozi nisu navedeni. "Zabrinjava me što su su po objavljivanju intervjua sa bivšim direktorom Poreske uprave, Filijala Vranje pre tri meseca, novinari redakcije dobili neformalne informacije da će Vranjske biti podvrgnute inspekcijskoj kontroli u narednom periodu sa zadatkom da nadju nedostatke koje bi kompromitovale poslovanje 'Vranjskih'", naveo je on. ; Obradović je upitao na osnovu čega je "Poreska uprava procenila da postoji potreba za "neodložno postupanje" i ; koja je to "bojazan da bi obaveštenje umanjilo ostvarenje cilja poreske kontrole", kao i da li je ikada poreska uprave odbila da izda potvrdu tom listu zbog neizmirenih poreskih obaveza.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.