RODITELJI NA NOGAMA: Besni zbog izjave ministra, a Ljubu ne daju ni za živu glavu! (FOTO)
Foto: Printscreen/Facebook/ Aleksandar Plemic

izjava ministra razbesnela roditelje

RODITELJI NA NOGAMA: Besni zbog izjave ministra, a Ljubu ne daju ni za živu glavu! (FOTO)

Ministar je naime, kada je upitan za problem u OŠ Svetozar Miletić, izjavio da je “u „Miletiću“ već godinu dana bilo prilike da se neke stvari tehnički postave kako treba i na osnovu naloga inspekcije ima 10 nepravilnosti, od kojih je nekoliko težih”

Objavljeno:

Roditelji OŠ "Svetozara Miletića" koji ne priznaju smenu direktora ove škole, reagovali su na izjavu ministra Mladena Šarčevića povodom ovog slučaja.

Ministar prosvete je 28. avgusta doneo rešenje kojem je razrešio direktora ove škole Miroljuba Mosurovića i kompletan školski odbor, o čemu je Alo! pisao.

Ovaj događaj je izazvao veoma burne reakcije zaposlenih u školi, roditelja i đaka ove škole, ali i bivših učenika i prijatelja ove škole.

foto: Printscreen/Facebook/Ne Damo Ljubu

"Prvi septembar i početak škole su uvek dani posebne energije, kako za đake, tako i za roditelje i za zaposlene u školama. Direktor Ljuba je, naime, veoma omiljen među zaposlenima, đacima i roditeljima, ali ne “zbog svog šarma”, kako to navodi resorni ministar, već zbog posvećenosti, energije i domaćinskog odnosa prema radu i vođenju ove škole. U zemlji Srbiji, gde je sistem vrednosti razvučen u najšire ekstreme, gde na svakom koraku gledamo loše primere za našu decu, škole su ostale poslednji bastioni reda, rada i vaspitanja. Ili bi barem tako trebalo da bude. Na žalost, svedoci smo upravo suprotnog u prevelikoj meri. Otuda valjda premijerka Brnabić navodi da je obrazovanje jedan od najbitnijih preioriteta ove vlade. Postavlja se pitanje onda kakav ministar vlade kojoj je to prioritet, za tako ozbiljnu stvar, može da daje površne komentare?", navodi se u saopštenju Saveta roditelja ove škole koje je upućeno našoj redakciji.

Ministar je naime, kada je upitan za problem u OŠ Svetozar Miletić, izjavio da je “u „Miletiću“ već godinu dana bilo prilike da se neke stvari tehnički postave kako treba i na osnovu naloga inspekcije ima 10 nepravilnosti, od kojih je nekoliko težih.”

Roditelji postavljaju pitanje da li je ministar uopšte proverio šta se dešava u ovoj osnovnoj školi, s obzirom da je, prema njihovim tvrdnjama, inspekcija u poslednjih 12 meseci neprekidno dolazila u školu, ali nije našla nikakve nezakonitosti.

foto: Fonet

"“Nepravilnosti” koje su “ustanovljene” su odmah i otklonjene i skoro da su bile tehničke prirode. Daleko od nezakonitosti. Uzgred, u poslednjem rešenju ih je bilo osam, a ne 10", kaže se u saopštenju roditelja.

Ministar je u gore spomenutom tekstu rekao: "Ne možete primiti nekoga ko nema master. To vam je kao kad bi u klinici za hirurgiju umesto anesteziologa primili ortopeda, čoveka da bije čekićem po glavi da ga uspava da bi ga operisali."

Ovakvu izjavu ministra Šarčevića, roditelji čija deca pohađaju ovu školu, smatraju "nedostojnom čoveka koji obavlja funkciju ministra".

"Pored toga što na ružan način banalizuje problem, ne opisuje ni izbliza situaciju koja se odnosila na “nalaz inspekcije”, a u vezi sa profesorom koji “nije imao master”. Profesor geografije je naime imao završen fakultet Geografije i to na Beogradskom univerzitetu i priložio je uverenje fakulteta da može da obavlja poslove profesora geografije. Čitava zavrzlama nema veze sa OŠ Svetozar Miletić ili sa dotičnim profesorom, već proističe iz usvajanja Bolonjske deklaracije i i dalje za mnoge struke i stare studente i diplomce predstavlja problem (npr.za pravnike). Rešavanje ovog problema nije u nadležnosti škole, već Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i drugih relevantnih institucija. Svakako je u slučaju nastavnika geografije zloupotrebljeno da bi se ukazalo na “nezakonitosti” u radu škole. Uzgred, sa predmetnim nastavnikom je nakon ove primedbe odmah raskinut radni odnos, što je bilo još u januaru 2017., pa ostaje nejasno kako je ova “nezakonitost” ponovo aktuelna 28.08.2017", tvrde roditelji.

Oni su potom prokomentarisali i izjavu Šarčevića koja je po njihovom mišljenju "šeretska", a u kojoj ministar prosvete kaže da je direktor "sjajan, šarmantan i ume da animira kolege i roditelje, ali da to nije dovoljno jer sve mora da se radi po zakonu"

"Ovo je veoma grubo vađenje stvari iz konteksta, jer direktora Ljubu niko ne podržava zbog njegovog šarma. Dovoljno bi bilo da je ministar precizirao “neke stvari” za koje je direktor “sasvim solidan”, jer bi onda znao da je čovek pošten, nepodmitljiv, odlično organizovan, vodi školu i kolektiv kao pravi domaćin, svakog đaka zna po ličnom imenu... Znao bi da su i škola i direktor dobili najvišu ocenu za rad – četvorku, od istih inspekcija, istog ministarstva", kažu roditelji.

Oni podsećaju i da je OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu bila stara i poluprazna škola do pre 12 godina, kada su je u stanje u kakvom se danas nalazi dovele udružene enrgije, tada novoizabranog, direktora i roditelja.

"Ovo je škola u kojoj se traži mesto više. Preko puta OŠ "Svetozar Miletić" se nalazi druga osnovna škola koja je pred zatvaranjem, jer nema đaka. Dalje nas, zabrinute roditelje, ministar savetuje: “Apelujem da se ljudi i svi ostali uozbilje, jer na drugi način neće biti bolje u prosveti.” Čovek, koji je od nas građana izabran i dobro plaćen (mnogo bolje nego prosvetni radnici koji nam uče i vaspitavaju decu, za razliku od ministra), dakle dobro plaćen da popravi stanje u prosveti, prebacuje tu odgovornost na nas roditelje i to tako što nam spočitava da smo neozbiljni?!", kažu uvređeni roditelji i pozivaju ministra da se "sam uozbilji i uveri da nije bilo nezakonitosti u radu škole", poručili su na kraju roditelji OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu.

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.