OKRŠAJ SRPSKIH RODITELJA NA FEJSBUKU Da li je važnije da poštujete propise ili da vam je dete BEZBEDNO (FOTO)
Foto: Pixabay

OŠTRA RASPRAVA

OKRŠAJ SRPSKIH RODITELJA NA FEJSBUKU Da li je važnije da poštujete propise ili da vam je dete BEZBEDNO (FOTO)

"Sutra krećemo za Grčku sa decom od 2 i 6 godina, pa me interesuje da li mi treba auto-sedište za dete od 6 godina? Inače imamo nasleđeno sedište za mlađe dete koje nije novije proizvodnje i da li je to problem?", status je jedne majke na Fejsbuku koji je obišao domaći internet i pokupio brojne kritike, komentare i savete

Objavljeno:

Pre dve nedelje takođe je jedna majka svojim pitanjem na istu temupodstakla nevericu i bes kako drugih roditelja, tako i stručnjaka koji se bave bezbednošću u saobraćaju.

I zaista je čudno da roditelje više interesuje to da li moraju da poštuju zakon, nego da li je nešto bezbedno ili ne za njihovu decu.

foto: Facebook

Upravo zato su usledili brojni komentari: "Sedišta za oba deteta, kakve veze imaju propisi!", "Već se pisalo o ovoj temi, treba vam sigurnosno sedište, naravno! I ne mogu da vas razumem, dan pred takav put, vi ovde postavljate takvo pitanje??? Neozbiljno i neodgovorno skroz!", "A u Srbiji ga inače ne koristite?"...

foto: Facebook

Međutim, bilo je onih koji smatraju da je sve ovo oko auto-sedišta "filozofiranje", kao i to da "eto, mi se nismo vozili u auto-sedištima kada smo bili mali, i šta nam fali".

"Ma daj bre ne filozofirajte više sa tim sedištima. Nas pet u fići bez pojasa, jastuka, klime... a sad sve to i nikad više nastradalih. Nije li to malo za razmisljanje. Nego pamet u glavu pa lagana pažljiva vožnja bez rizičnih preticanja i nema problema. A ne dete u sedište, pa na trke", komentar je jednog člana "Fejsbuk" grupe "Live from Greece".

foto: Facebook

Ovde je jedino u redu složiti se sa ovom poslednjom konstatacijom, ali šta ćemo sa drugim učestnicima u saobraćaju?

U polemiku oko toga da li dete, u ovom slučaju od šest godina, treba da sedi u auto-sedištu ili ne, uključio se i Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- U vreme našeg detinjstva u masovnoj upotrebi nisu postojala dečja sedišta, i nama ništa nije falilo, Bogu hvala. Ali mnogo dece nije imalo tu sreću, poginuli su ili ostali teški invalidi. Osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka u Srbiji je ginulo i po 150 dece godišnje. Prošle godine poginulo je 11 - navodi Okanović u svom odgovoru na "Fejsbuku".

foto: Facebook

Kako kaže, već godinama unazad broj poginule dece je drastično manji u odnosu na taj, u našim glavama bezbrižan period.

Grčke zakone možete da izbegnete, ali zakone fizike teško

- Ali strašno je da nam deca najviše stradaju ne kao pešaci već kao putnici u vozilu. Nisu njihovi roditelji to hteli, ali saobraćajne nezgode se gotovo nikad ne događaju jer to neko hoće. A zakoni kao zakoni, i naši i grčki i nemački, mogu se nekako izbeći, ali zakoni fizike ne mogu se izbeći nikako - upozorio je Okanović.

Zato smo, kako navodi, kao roditelji dužni da maksimalno zaštitimo decu i od sopstvenih i od tuđih grešaka u saobraćaju, bilo da putujemo do Grčke ili ih vozimo do vrtića iza ćoška.

- Nesreća ne bira ni vreme ni mesto. A što se obezbeđenja deteta konkretno tiče, podmetač (buster) je ok, ali sedište će uvek pružiti bolju zaštitu detetu u slučaju bočnog sudara ili prevrtanja. Moje dete je visoko 137 i bez ikakvih problema je u sedištu, a i mnogo lakše spava u njemu kad idemo na dug put jer može da nasloni glavu. Srećan put i lep odmor Vam želim! - poručio je Okanović majci koja je postavila pitanje.

Kao ilustraciju najstrašnijeg mogućeg scenarija i kako se telo ponaša prilikom sudara i to pri brzini od samo 48 kilometara na čas, Okanović je postavio i video simulaciju sudara - sa detetom u auto-sedištu, bez njega i bez pojasa. To je zapravo i najbolji odgovor na ovakva i slična pitanja koji roditelji postavlaju.

Inače, prema zakonu je ovako:

Srbija – U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete do 3 godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika. Izuzetno, dete do 3 godine starosti može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu, korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu s jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04.

Grčka - Zabranjeno je da se deca starija od 3 godine i niža od 1,50 m voze na prednjem sedištu vozila. Deca do 3 godine moraju da koriste dečija sedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Dečija sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Deca visine 1,35 m i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečijim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk. Šta nalažu propisi još nekih evropskih zemalja, možete da pogledate na sajtu Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.