SRPSKI DEČAK JE POBEGAO OD USTAŠA, A DVE GODINE KASNIJE UBILI SU GA ČETNICI: Priča o Bošku, heroju kakav se više ne rađa! (VIDEO)
Foto: Wikipedia

sećanje na heroja

SRPSKI DEČAK JE POBEGAO OD USTAŠA, A DVE GODINE KASNIJE UBILI SU GA ČETNICI: Priča o Bošku, heroju kakav se više ne rađa! (VIDEO)

Sa svega petnaest godina, stupio je Mačvanski partizanski odred

Objavljeno: 22:02h

Dečak Boško, dete siromašnih seljaka, koji su posle Prvog svetskog rata kolonizovani u Podravini, posle osnovne škole ostao na selu i bavio se zemljoradnjom.

Mlad i malen rastom, bio je nestašno dete, a njegov učitelj često se žalio da je nemiran u školi, iako je uvek bio dobar đak.

Hrabrost i srčanost pokazivao je uvek. Niko nije ni sanjao da će ga ona koštati mladog života već u tinejdžerskim danima.

Nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije, godine 1941. i uspostavljanja Nezavisne Države Hrvatske, njegova porodica je spas morala da potraži u Srbiji jer su se našli na meti ustaškog režima.

Tada je doživeo sudbinu mnogih prognanih srpskih porodica. Porodici Buha naređeno je da spakuju stvari u kola i napuste selo.

Naređenje je bilo da spakuju stvari na kola i napuste selo. U koloni zaprega, koja je išla ka železničkoj stanici, bila je i Boškova porodica. Na železničkoj stanici ustaše su prispeli narod terali u otvorene stočne vagone.

Ono što je dečaku tada teško palo jeste odvajanje od očevih konja, kobile Julke i konja Cvetka, od kojih se od detinjstva nije odvajao. Jedan ustaša ga je tada odgurnuo i Boško je, iako dete hteo da jurne na njega, ali ga je otac smirio i ugurao u vagon.

Nakon čitave noći putovanja, voz sa prognanim narodom je stigao u istočnu Bosnu u mesto Kozluk, kod Zvornika. Boškova porodica je tu skelom prešla Drinu i došla u selo Jadarsku Lešnicu, kod Loznice.

Tokom Boškovog boravka u Jadarskog Lešnici izbio je ustanak u Srbiji.

Tokom leta 1941. godine Boško je slušao priče o prvim ustaničkim borbama. Tada je poželeo da se pridruži partizanima.

Oktobra 1941. godine, sa svega petnaest godina, stupio je u Mačvanski partizanski odred. Kao jedan od najmlađih i najmanjih boraca, brzo je postao poznat u čitavom Odredu. Učio je kako se rukuje puškom i bombom i pokazao znake spretnosti i snalažljivosti.

Već u prvim borbama, u kojima je učestvovao, nije pokazao nikakvog straha.

Hladne jesenje kiše i prerani oktobarski sneg iznenadili su mnoge borce, kao i Boška, zbog čega je on zbog jakog nazeba završio u bolnici. Posle 10-dnevnog boravka u bolnici u tada oslobođenoj Loznici, mnogima je prirastao srcu.

Tokom novembra 1941. godine Boško je sa Užičkim partizanskom odredom vodio neprekidne borbe protiv Nemaca i četnika, tokom završnog dela Prve neprijateljske ofanzive.

Kasnije je formirana Druga proleterska brigada, u kojoj se Boško istakao kao dobar bombaš.

Tokom borbi, Boško je razvio talenat za prikradanje bunkerima i za njihovo uništenje pomoću ručnih granata i bombi. Njegov talenat i hrabrost su postali legendarni među borcima Druge proleterske, a njegova jedinica, u kojoj je bilo i druge dece-bombaša, dobila je nadimak „Partizanska artiljerija“.

Čestitke i od Tita

foto: Wikipedia

Druga proleterska udarna brigada, u kojoj je Boško bio vođa bombaškog odeljenja, uputila ga kao svog delegata, na Prvi kongres Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije (USAOJ), održanog decembra 1942. godine, u oslobođenom Bihaću. Tada je imao tek 16 godina, malog rasta, ali odlučan u nastupu. Kada se popeo na govornicu, jedva se video, ali je svojim govorom izazvao oduševljenje među delegatima:

„Ja ću da vam pričam, drugovi, kako mi idemo na bunkere...“

... i pričao je kako se on i njegovi drugovi bombaši veru i po vrhovima kuća i kroz dimnjake bacaju bombe na ustaše. Vrhovni komandant NOV i PO Jugoslavije Josip Broz Tito, koji je prisustvovao Kongresu, digao se sa svog mesta i čestitao mu.

Najmlađi pali borac

Ovaj heroj stradao je u 17-oj godini života.

foto: Wikipedia

Poginuo je 27. septembra 1943. godine u blizini sela Jabuke, kod Prijepolja.

Boško je tada, zajedno sa doktorkom Sašom Božović i političkim komesarom bolnice Bogdanom Radanom, išao za Prijepolje, ali je njihov kamion upao u četničku zasedu. Komesar Bogdan je poginuo na licu mesta.

Boško je ubijen prilikom pružanja otpora četnicima.

Doktorka Saša Božović je u ovoj borbi bila ranjena i zarobljena, ali je ubrzo bila oslobođena.

Godine 1951. kao jedan od najmlađih boraca NOV i PO Jugoslavije, proglašen je za narodnog heroja.

O životu ovog mladog partizana i narodnog heroja koji je jedna od najvećih ikona bivše Jugoslavije snimljen je i film.

Filmsko ostvarenje "Boško Buha" nastalo je 1978. godine, režirao ga je Branko Bauer, a scenario su pisali Boško Matić i Dušan Perković.

foto: Printscreen

Radnja je posvećena životu Boška Buhe, mladog partizana i narodnog heroja koji je postao jedna od najvećih ikona bivše Jugoslavije. U filmu mladog heroja glumio je Ivan Kojundžić, dečak iz sela Koška, koji se ovim filmom i proslavio.

Po Bošku Buhi koji je posthumno dobio orden Narodnog heroja Jugoslavije, ime je dobilo i pozorište u Beogradu.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Neka je večna slava ovom heroju srpskog naroda!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.