NEMAČKA ŠTAMPA: Pink, Informer i Srpski telegraf šire lažne vesti kako bi ojačale režim! Takve medije vlast NAGRAĐUJE!
Foto: Stefan Jokić

direktno!

NEMAČKA ŠTAMPA: Pink, Informer i Srpski telegraf šire lažne vesti kako bi ojačale režim! Takve medije vlast NAGRAĐUJE!

List Tagescajtung objavio je tekst Andreja Ivanjija pod naslovom „Lažne vesti kao političko oružje“

Objavljeno:

Srbija se po pitanju medijskih sloboda nalazi na 66. mestu što je pad za 7 pozicija u odnosu na prethodnu godinu, stoji u poslednjem izveštaju Reportera bez granica prenosi Dojče vele pisanje nemačkog lista Tagescajtung.

Osvrnuvši se i na to nemačka štampa piše o lošoj situaciji „glajhšaltovanih“ medija u Srbiji na primeru poslednjih ubistava ispred centara za socijalni rad u Beogradu.

List Tagescajtung objavio je tekst Andreja Ivanjija pod naslovom „Lažne vesti kao političko oružje“ – U podnaslovu piše da je „nasilje nad ženama i decom veliki problem u Srbiji. A medijsko izveštavanje o tome je često tendenciozno i delom čak i pogrešno.“

U članku se iznose priče iz Beograda o ubistvu jedne žene i deteta kao i ranjavanja troje socijalnih radnika koje je počinio suprug ubijene te o slučaju u kojem je ispred Centra za socijalni rad jedan muškarac ubio svoju suprugu kamenom.

"Ono malo kritičkih medija u Srbiji objavilo je izveštaje o tome kako je država zakazala, a naslov u časopisu Vreme je glasio: Krv na rukama sistema – u kojem piše da je propuste koji su napravljeni u ovim slučajevima nije moguće ni prebrojati."

"No, kao i uvek kada se režim nađe na udaru kritike, bilo da se radi o neprozirnim privatizacijama, radničkim štrajkovima, pravosuđu koje kontroliše politika, slobodi medija ili, kao sada, propustima centara za socijalni rad, i ovaj put su se srpski – u najvećoj meri glajhšaltovani – mediji pobrinuli za to da se pažnja javnosti sa pravih problema i ljudi koji su odgovorni za ovakve pojave skrene na nešto drugo. Umesto da se izveštava o očiglednom zakazivanju sistema, akcenat je stavljen na privatne tragedije, a problem nasilja nad ženama, koji je u srpskom društvu široko rasprostranjen, relativizuje se. Tako je stalno moglo da se čuje da su dve ubijene žene ipak same izabrale svoje partnere."

List Politika je objavio čak analizu u kojoj je tobožnji forenzički psihijatar i sudski ekspert iz Montreala relativizovao problem nasilja nad ženama, pišući kako će pomenuta ubistva u svoje svrhe da zloupotrebe agresivne feministkinje, i da su većinu ubijene dece koja su bila žrtve nasilja u porodici ubile njihove majke. Posle toga se ispostavilo da je priložena fotografija tog „stručnjaka“ lažna i da je na njoj zapravo jedan nemački glumac. Posle toga je uredništvo lista tvrdilo da je prevareno i da je bilo na meti hakerskog napada...

- Zamenicu glavnog urednika Vremena Jovanu Gligorijević ne čudi to što se tako nešto desilo. U Srbiji se lažne vesti koriste dvojako: da bi se naružili kritičari režima i da bi se širile etički upitne ideologije, objašnjava Gligorijevićeva. Glajhšaltovani srpski mediji sistematski šire lažne vesti u interesu Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića. Tako je u novembru 2015. na TV Pink čitav dan prenošen potpuno izmišljen državni udar: Možete li to da zamislite? – pita Gligorijevićeva.

"Tv stanice poput Pinka ili Studija B, i dnevnih novina Informer i Srpski Telegraf šire lažne vesti kako bi ojačale režim i uništile njegove "neprijatelje". Mediji koji igraju kako režim svira nagrađeni su reklama, državnim subvencijama, dok su kritički mediji ekonomski "zadavljeni"", ističe Ivanji u autorskom tekstu za nemački list.

- U moru lažnih vesti, u Srbiji više ne mogu ni da se prepoznaju prave vesti [...] Koliko god to bizarno zvučalo: i najluđe lažne vesti uspevaju da prodru – kada se dovoljno često ponavljaju“, zaključio je Andrej Ivanji za Tagescajtung.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs / Dojče vele / Taz.de)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.