Posle mlake reakcije ministar Đorđević počeo da dela: Centri za socijalni rad dobijaju PANIK TASTER za brzu reakciju policije!
Foto: Nebojša Mandić

korisno!

Posle mlake reakcije ministar Đorđević počeo da dela: Centri za socijalni rad dobijaju PANIK TASTER za brzu reakciju policije!

Plan Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je da u narednom periodu izradi softver, koji će pružiti niz pogodnosti i mogućnosti radnicima u Centrima za socijalni rad

Objavljeno:

Plan Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je da u narednom periodu izradi softver, koji će pružiti niz pogodnosti i mogućnosti radnicima u Centrima za socijalni rad, a između ostalog, imaće mogućnost i "panik tastera", izjavio je danas resorni ministar Zoran Đorđević.

Taj kompleksan softver, objašnjava, treba da zaživi u Centrima za socijalni rad, a kaže da za "panik taster" ima niz ideja kako ga sprovesti.

ISTICAO JE ALBANSKU ZASTAVU, I NIKOM NIŠTA! Musliu ipak nije osuđen

"Nije to klasičan "panik" taster. Mi imamo prostoriju u kojoj se odigravaju razgovori, a izmenom i dopunom zakona trebalo bi da vidimo na koji način možemo da snimamo te razgovore i da postoji video nadzor, kao i da eventualno, kada su rizični sastanci, može da bude prisutan neko iz fizičko-tehničkog obezbeđenja (FTO), rekao je Đorđević.

To je vrlo škakljiva tema, smatra ministar, jer postoji porodični zakon koji ne dozvoljava da treće lice, bez saglasnosti obe strane, prisustvuje tim razgovorima.

"Ukoliko postoji situacija, mi moramo brzo da reagujemo, brzina je merena u sekundama. Moramo promptno da reagujemo ukoliko se desi nešto u Centru za socijalni rad", rekao je Đorđević, nakon sastanka sa direktorima Centara za socijalni rad, gradonačelnicima i predsednicima opština iz cele Srbije.

Ali, kako je dodao, te situacije dešavaju se svuda, i potrebno ih je prepoznati i preduprediti.

"Moramo da vidimo kako da socijalni radnik, kada je prepozna, da njegova reč na sudu ima istu težinu kao tužiočeva. Za koga on, iz psihoanalize, ili iz bilo koje druge analize, vidi da postoji opasnost, da se predupredi i zabrani pristup, a ne da radnik kaže nešto, a da njegova reč na sudu nije obavezujuća", rekao je Đorđević.

Takođe, Đorđević kaže da je plan Ministarstva i da u vrlo kratkom roku uvede SOS telefon u Beogradu, po primeru dobre prakse kakva je u Vojvodini, da obezbedi edukaciju i ljude koji će da rade na tome, da se uspostavi pravilnik i da se propiše, kako će se reagovati u situacijama.

"Očekujem da sve to vrlo brzo zaokružimo i onda će proraditi SOS telefon u Beogradu, a onda ćemo proširiti i na celu Srbiju", smatra ministar rada.

Govoreći o sastanku, Đorđević je rekao da većina Centara za socijalni rad u Srbiji ima dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i da je to dokaz da svi mogu tako da sarađuju, te da će u narednom periodu biti imperativ uspostavljanje takve saradnje i odnosa između svih lokalnih samouprava i centara.

"Poruka gradonačelnicima i predsednicima opština je da je vlada Srbije voljna i želi da sarađuje sa lokalnom samoupravom, da smo partneri, da želimo da unapredimo rad svih ustanova na lokalu", rekao je Đorđević.

Dogovoreno je, kaže ministar, da u narednom periodu postoje stalni kontakti, da se radi zajednički, te da očekuje da će se uspostaviti novi, viši kriterijum i standard rada i da će vrlo brzo doći rezultati.

Direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu Boban Ilić rekao je da je sastanak bio jako konstruktivan, da su čuli jedni druge, izneli određene dileme i probleme i da su zauzeli početne stavove - šta činiti po pitanju rešavanja svih problema, ali i po pitanju postavljanja sistema na novu osnovu, mnogo humaniju i organizovaniju.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.