PRE GODINU DANA GROM IM JE UBIO DECU: Najtužniji roditelji u Srbiji otvorili dušu!
Foto: Facebook / Kud Sveti Sava Zug

zaspala su dva andđela

PRE GODINU DANA GROM IM JE UBIO DECU: Najtužniji roditelji u Srbiji otvorili dušu!

Uz zauvek unesrećene Bačeviće danas, na Stanjevačkom groblju u Aleksandrovcu od 14 sati, ponovo će se naći rodbina i poznanici, a sat vremena ranije, Ivanovići i Ivanini najmiliji biće istim tužnim povodom sa svojima na groblju u Rudenicama

Objavljeno:

Porodice Bačević i Ivanović danas će ponovo biti na grobljima u Župi, gde su pre godinu dana sahranjene petnaestogodišnje Anđela Bačević i Ivana Ivanović, stradale od udara groma u Aleksandrovcu, na trotoaru u Kruševačkoj ulici.

Na mestu tragedije i dalje stoji tabla sa porukama i izjavama žalosti, svežim cvećem, a na spomen-cvetu ispod slike devojčica i uklesani potresni stihovi Silvane Perić iz pesme „Zaspala su dva anđela“.

Anđela i Ivana došle su sa porodicama iz Švajcarske da, po tradiciji, provedu lepo leto u zemlji iz koje vode poreklo.

Kobnog dana krenule su, kao i uvek zajedno, u šetnju od Anđeline kuće do picerije, ne sluteći da će iz vedra neba udariti grom. Upravo to se i dogodilo 25. jula 2016. dvadesetak minuta pre 18 časova. Anđela je odmah podlegla povredama, dok je Ivana izdahnula tri sata kasnije u kruševačkoj bolnici, posle bezuspešnih pokušaja lekara da je spasu.

Anđelini roditelji, Jelena i Milan Bačević, pokušavaju da nastave život, čuvajući sećanje na svoju ćerku, talentovanu sportistkinju koja je govorila četiri jezika.

– Sin Andreja nam je dao snage da se borimo sa gubitkom, a pre šest nedelja postali smo i roditelji devojčice, Aleksandre – pričaju Jelena i Milan.

– Mnogo su nam pomogli prijatelji, koji nisu dozvoljavali da ostanemo sami. Naši najbliži u porodici, takođe, uvek su tu bili uz nas.

Uz zauvek unesrećene Bačeviće danas, na Stanjevačkom groblju u Aleksandrovcu od 14 sati, ponovo će se naći rodbina i poznanici, a sat vremena ranije, Ivanovići i Ivanini najmiliji biće istim tužnim povodom sa svojima na groblju u Rudenicama, Bojan Ivanović, Ivanin otac, kaže nam da ne prođe dan da ne pomisle na dete.

– Moja supruga Mirjana se drži, kao i ja, možda je i jača od mene, ali još nam je veoma teško – govori Bojan Ivanović, koji utehu pronalazi u ćerkama Andrei, Anđeli i Aleksandri. – Tragedija nam je promenila život i pokušavamo da ne pokleknemo, pre svega zbog dece.

Zbog želje da ne pokvare čestitu uspomenu na stradale ćerke, porodice nisu insistirale na prvobitno planiranom obeležju u Kruševačkoj ulici. Želja im je bila da sagrade česmu sa dve klupe, koje će biti i dostojanstven spomen dvema mladim izgubljenim životima, ali i na korist deci i ljudima Župe, da se tu po želji odmore i okrepe.

Opštini, zvanično i pisanim putem, kažu, još nisu podneli zahtev, ali im je usmeno i posredno sa više adresa poručeno da će saglasnost za projekat izostati. Bili su razočarani, ali su zato podigli „cvet“ da bi ispoštovali i Župljane, koji su na mestu pogibije ostavljali priloge kada su i palili sveće.

Kažu da zahvalnost duguju Draganu Džamiću, sugrađaninu koga su upoznali nakon pogibije devojčica, i to kada je na sebe, vođen empatijom, preuzeo brigu o svećama i porukama žalosti na posebnoj tabli, koju će porodice skloniti posle ove subote. Ostaće ovaj cvet, a sve ispisane reči, kažu, sačuvaće – zauvek.

Kakva je praznina ostala posle smrti dveju drugarica, može se osetiti u KUD „Sveti Sava Zug“ iz Švajcarske, na čijem je čelu Dragan Egerić. Ivana i Anđela su bile darovite članice ovog nesebično folklornog udruženja, a Ivanina sestra i Anđelina prijateljica Jelena Egerić, takođe iz društva, pokretač je mnogih inicijativa.

Članovi KUD redovno nastupaju noseći uramljene fotografije naše dece, na smotrama folklora održavan je minut ćutanja, napravili su video-materijal o njima, odštampali majice sa njihovim likom, a obeležili su sve pomene, kao i rođendane, Anđelin 9. decembra i Ivanin 9. jula – pričaju porodicama devojčica, dok im pokazuje snimke simboličkog puštanja belih balona u nebo.

(Espreso.co.rs/Južnibanat.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.