ŠTRAJK U GORENJU U VALJEVU: Radnici dali menadžmentu rok do petka, proizvodnja nastavljena sinoć
Foto: Fonet, Ilustracija

nezadovoljstvo raste

ŠTRAJK U GORENJU U VALJEVU: Radnici dali menadžmentu rok do petka, proizvodnja nastavljena sinoć

Nakon višečasovnog štrajka u koji je stupilo oko 600 radnika druge smene fabrike "Gorenje Valjevo", sinoć je oko 22 časa nastavljena proizvodnja

Objavljeno: 10:34h

Radnici su menadžmentu dali rok do petka da se izjasni o njihovim zahtevima, a koji se odnose na povećanje zarada i bolje uslove rada.

- Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, stupićemo u generalni štrajk - poručili su radnici.

Oni su prekinuli proizvodnju sinoć oko 19 časova nezadovoljni sporazumom koji su potpisali poslodavac i sindikat, kojim je dogovoreno povećanje naknade za topli obrok, ali ne i povećanje zarade što traže radnici.

Precizirano je povećanje od 1. avgusta naknade za ishranu sa sadašnjih 63,30 po radnom danu na 181,30 dinara, što, kako piše u sporazumu, realno povećava mesečnu zaradu zaposlenih za 2.564 dinara, sa sadašnjiih 1.376 na 3.950 dinara.

SOCIJALNI RADNICI U ŠTRAJKU ZBOG SERIJE UBISTAVA: Protest zbog tragičnih događaja u centrima!

Sporazumom je dogovoreno da će zbog otežanih uslova rada u julu - visokih temperatura i velikog broja odsutnih radnika, jednokratnu naknadu-nagradu od 1.000 dinara primiti uz julsku zaradu svi zaposleni u proizvodnji i ostalim službama koje su direktno vezane za proizvodnju (skladište, održavanje, kontrola kvaliteta), a koje nemaju klimu.

U sporazumu se navodi da poslodavac nastavi aktivnosti kako bi se zaposlenima u prostorijama fabrike obezbedila kuvana jela po pristupačnoj ceni, kao i da postoji potreba za usklađivanjem zarada zaposlenih na deficitarnim radnim mestima na čemu će raditi radna grupa u kojoj će biti predstavnici poslovodstva i sindikata.

NAKON PREGOVORA: Prva smena u "Fijatu" prekida štrajk!

Sindikat je saglasan da neće organizovati ili učestvovati u eventualnom štrajku zaposlenih, piše u sporazumu poslodavca i sindikata, koji radnici druge smene juče nisu prihvatili, tako da su obustavili proizvodnju, koja je trajala nekoliko časova.

Radnik fabrike "Gorenje Valjevo" navodi da je temperatura u halama ovih dana bila preko 40 stepeni, što je nepodnošljivo, zarade jesu redovne ali su minimalne, za zaposlene u proizvodnji kreću se od 200 do 300 evra.

(Espreso.co.rs/Kolubarske.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.