Nova premijerka radnicima Fijata: Prekinite štrajk, pa da pregovaramo!
Foto: Filip Plavčić

čeka se odluka radnika

Nova premijerka radnicima Fijata: Prekinite štrajk, pa da pregovaramo!

Premijerka Ana Brnabić apelovala je na radnike Fijata da prekinu sa štrajkom, i garantovala da će u roku od sat kad tu odluku donesu, sesti za pregovarački sto - zajedno s poslodavcima, resornim ministrima i njom, kako bi razgovarali o kolektivnim ugovorima za naredne tri godine

Objavljeno:

U četvrtak prošle nedelje sam na svoju inicijativu sam započela razgovore sa štrajkačkim odborom radnika Fijata, od tada sam na jedan ili drugi način u kontaktu sa njima, kao i sa predsednikom Sindikata Ljubisavom Orbovićem, rekla je premijerka.

- Fijat sam nema više vremena ni minut da gubi, jako puno smo izgubili, radnici su izgubili plate za to vreme koje su u štrajku, Fijat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate, Srbija svaki dan na BDP-u zbog štrajka Fijata i gubimo na izvozu. Znači, nemamo više vremena. Ja bih stvarno, iz srca, želela da apelujem na radnike Fijata i na štrajkački odbor, na sindikate, da budu danas odgovorni prema tome šta će se danas odlučiti, da se pozovu i odazovu na moj apel da sednemo nazad za pregovarački sto i počnemo pregovore sa Fijatom oko kolektivnih ugovora za naredne tri godine, što će njima obezbediti poslove u naredne tri godine. Ali Fijat je glasno i jasno rekao, širom sveta da Fijat ne razgovara sa radnicima dok traje štrajk! Apelujem da danas donesu odluku da prekinu štrajk i ja im garantujem, kao predsednik Vlade Srbije da ćemo u narednih sat vremena od kada donesu odluku, da ćemo sesti i na najvišem nivou, uz moju stalnu prisutnost - resornih ministara i celog tima, uz poslodavca, da razgovaramo o tome šta ćemo da uradimo u naredne tri godine - poručila je premijerka Ana Brnabić.

Prva smena radnika Fijata podržala je odluku oba sindikata - Samostalnog i Nezavisnost da ne prekidaju štrajk dok im se ne obrati poslodavac i da svoju ponudu za njihova četiri zahteva.

U 17 sati će se radnici druge smene izjasniti da li će podržati odluku sindikata.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.