SRPSKE SREDNJE ŠKOLE VIŠE NEĆE BITI ISTE: Od 1. septembra ZNAČAJNA promena!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija

novine

SRPSKE SREDNJE ŠKOLE VIŠE NEĆE BITI ISTE: Od 1. septembra ZNAČAJNA promena!

Škola za popravljanje „migova“ i helikoptera najinteresantnija je novina koja će od 1. septembra startovati u školama u Srbiji

Objavljeno:

Od 1. septembra startuje i program dualnog obrazovanja u školama u Srbiji.

Privreda i obrazovanje su se konačno udružili i sada se obrazovni profili u školama sistemski prave tako da odgovaraju potrebama tržišta rada i ekonomiji zemlje. Na ovaj način trebalo bi da se reši problem nezaposlenosti sa kojim se suočava veliki broj mladih zbog, između ostalog, nedovoljnog poznavanja rada u stručnoj oblasti nakon završenog školovanja.

U pilot-projekte dualnog obrazovanja danas je uključeno više od 60 kompanija, 18 škola, sa više od 900 učenika, a obrazovanje sa elementima dualnog modela organizuje se za pet trogodišnjih obrazovnih profila, i to industrijski mehaničar, bravar, zavarivač, električar, operater izrade nameštaja i trgovac.

A od 1. septembra program dualnog obrazovanja biće bogatiji za još 18 zanata za koje su zajednički Privredna komora Srbije i Minisarstvo prosvete procenili da su potrebni.

Škola za popravljanje „migova“ i helikoptera najinteresantnija je novina koja će od 1. septembra startovati u školama u Srbiji. Upravo taj profil učenicima će dati priliku da u budućnosti rade na održavanju aviona „mig 29“, koji već postoje u našoj vojsci, ali i onih novih koji su najavljeni kao poklon Rusije, kao i novih helikoptera. Za potrebe Vojske Srbije pripremljeno je pet obrazovnih profila, a osim njih, formira se i pet profila prema potrebama civilnog vazduhoplovstva.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.