OTROVNE PEČURKE PRODAJU SE PO SRPSKIM PIJACAMA: Otvorite oči, da smrtonosna opasnost ne završi u vašim tanjirima!
Foto: Profimedia

STRAŠNO

OTROVNE PEČURKE PRODAJU SE PO SRPSKIM PIJACAMA: Otvorite oči, da smrtonosna opasnost ne završi u vašim tanjirima!

Smene sunca i kiše pogodovale su rastu gljiva, a to automatski znači i povećanje rizika od trovanja, jer jestive gljive, ali i njihove otrovne „dvojnice”, lako nalaze put do kupaca - čak i na pijaci

Objavljeno:

U sezoni „šumskog mesa”, valjevsko gljivarsko društvo je uvek na oprezu, pošto nema godine u kojoj se ne zabeleže bar pojedinačni slučajevi trovanja. Predsednik tog društva Dragić Tomić „dežura” na gradskoj pijaci, gde se prodaju zeke, biserke i lisičarke, kako među njih ne bi „zalutale” izuzetno opasne „dvojnice” ovih vrsta gljiva.

- Biserke su veoma rizične jer se lako mogu zameniti sa vrlo otrovnim panterovkom. Zeke su takođe problem, ima ih više od 400 vrsta jestivih i otrovnih, pa ih i najveći stručnjaci teško determinišu. Karakteristično za zeke je da im boja šešira često varira, a kada pitam prodavce kako ih prepoznaju, dobijam odgovor - po boji šešira, iako je u tome najveća zamka - priča Tomić.

Po izveštaju infektologije valjevske bolnice, već je zabeleženo jedno, srećom lakše, trovanje starijeg Valjevca, koji je ubrao otrovnu, misleći da je jestiva gljiva. Prošlog juna, međutim, zavodnicama se otrovala četvoročlana porodica u selu Popučke, misleći da bere, a kasnije i da konzumira jestive lisičarke.

foto: Shutterstock

Pre četiri godine zabeleženo je 15 slučajeva trovanja za samo mesec dana, a najgore je bilo leta 2009, kada se 25 berača otrovalo, a od posledica su umrle dve žene i jedan muškarac iz okoline Valjeva koji su jeli zelene pupavke misleći da su jestive zeke.

- Najveći problem je što ljudi po selima nisu edukovani i što se često rukovode time da svake godine pečurke beru na istom mestu. To je, međutim, zabluda jer jedne sezone gljive koje tu rastu mogu biti jestive, a već sledeće otrovne. Prepoznavanje je posebna vrsta problema jer mnoge jestive gljive imaju svoje „dvojnice” među otrovnicama, koje su gotovo istovetne. Na taj način i dolazi do najvećeg broja trovanja - objašnjava Tomić.

On dodaje da berači i prodavci posebno moraju da obrate pažnju na zelenu pupavku, koja raste na svim mestima, a smrtonosna količina ovog ubice među gljivama je tek 20 grama.

Razlike koje život znače

Jestiva biserka i otrovna panterovka imaju smeđe šešire, bele listiće i dršku sa prstenom. Kod panterovke je meso uvek belo, dok kod biserke pocrveni. Jestiva sunčanica je paperjasta, dok jer njoj slična otrovna pupavka čvršća i glatka. Za razliku od pupavke, sunčanica ima prsten. Jestive lisičarke rastu ispod lišća, dok slične otrovne zavodnice rastu busenasto na panjevima.

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.