OKRUGLI STO: Zapošljavanje Roma i Romkinja na lokalnom nivou
Foto: Aleksandar Nedeljković

Skup u smederevu

OKRUGLI STO: Zapošljavanje Roma i Romkinja na lokalnom nivou

Podršku programima je dala je Kancelarija za ljudska i manjinska prava, kroz program „Unapređivanje položaja romske nacionalne manjine u Republici Srbiji“

Objavljeno: 09:57h

Zapošljavanje Roma i Romkinja u privatnom i državnom sektoru je jedan od prioriteta nacionalnih i međunarodnih politika inkluzije Roma, a partnerstva sa opštinama i gradovima, kao i sa biznis sektorom su prepoznata od strane Asocijacije romskih kooridnatora i drugih organizacija civilnog društva za osnaživanje ekonomskih kapacitata romske zajednice.

U organizaciji Asocijacije koodrinatora za romska pitanja i organizacije „Korak“, u Smederevu je održan okrugli sto i razmena primera dobre prakse, na temu: Zapošljavanje Roma i Romkinja na lokalnom nivou. Nakon toga je potpisan Sporazum i Memorandum o sadanji između Asocijacije i grada Smedereva. U ime grada Sporazum i Memorandum je potpisao, predsednik skupštine grada Bogoljub Spasojević.

foto: Aleksandar Nedeljković

Učesnici su diskutovali o merama koje trebaju da se primene na lokalnom nivou, a grad Smederevo je jedan od devet gradova i opština u Srbiji koji je prihvatio partnerstvo i potpisao Sporazum o saradnji sa Asocijacijom. Jedan od zaključaka sa okruglog stola je da u narednom periodu treba izraditi jasne lokalne planove i programe za ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

Jedna od važnijih tema koje je nametnuta na okruglom stolu, ticala se i povratnika po sporazumu o Readmisiji, pripadnika romske nacionalne manjine. Istaknuto je da se samo napornim i zajedničkim radom može poboljšati položaj Roma i Romkinja povratnika. Organizatori ovog okruglog stola pozvali su sve jedinice lokalne samouprave i ostale partnere da se pridruže u rešavanju ovih problema.

foto: Aleksandar Nedeljković

Asocijacija je strateški opredeljena da u narednom periodu nastavi sa sprovođenjem mera i aktivnosti za ekonomsko osnaživanje i unapređenje zapošljivosti pripadnika romske zajednice u Republici Srbiji, a u saradnji sa donosiocima odluka, predstavicima biznis i civilnog sektora, ali i sa samom zajednicom.

Podršku programima je dala je Kancelarija za ljudska i manjinska prava, kroz program „Unapređivanje položaja romske nacionalne manjine u Republici Srbiji“.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.