Pitanje koje je napravilo VELIKI problem: Zašto NISU PRIZNATI odgovori iz udžbenika na MALOJ  maturi?
Foto: Marina Lopičić

oglasili se i stručnjaci

Pitanje koje je napravilo VELIKI problem: Zašto NISU PRIZNATI odgovori iz udžbenika na MALOJ maturi?

Kako na sve reaguje Ministarstvo prosvete? Prebacuju odgovornost na Zavod koji angažuje autore pitanja, ali uveravaju: održaćemo sa njima sastanak kako bi razrešili dileme koje su se pojavile

Objavljeno: 08:08h

Skoro nijedna mala matura u Srbiji ne može da prođe bez problema. Ovog puta je nezadovoljstvo dela učenika i roditelja izazvalo pitanje na kombinovanom testu - Gde se završava varenje?

Naime, đaci su odgovarali baš kako piše u udžbeniku, a nadležni to ne prihvataju kao tačan odgovor.

Osnovci u Srbiji uče da se varenje hrane odvija u tri faze, a da je poslednja u debelom crevu. Onda učenici to znanje pokažu na kombinovanom testu na maloj maturi i dobiju 0 bodova. Jer, tačan odgovor nije kako piše u udžbeniku. Ključ testa naime kao poslednju stanicu varenja priznaje samo tanko crevo.

PRVI POSAO U ŽIVOTU, PA ODMAH DIREKTOR, tata mu je VUČIĆEV PRIJATELJ: Ovako se to radi u NAPREDNOJ Srbiji!

Deo budućih srednjoškolaca je zato ostao bez boda, roditelji su se žalili - ali uzalud. Ključ je ključ - odluka je Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja koji piše i pitanja i rešenja.

- Konačna odluka je da promene u ključu neće biti. Znači odgovori kako su vrednovani tako će i ostati. Ono što se pojavilo kao problem je da u nekim udžbenicima to nije navedeno kao eksplicitna informacija, ali udžbenik ne može biti osnova za donošenje odluka u sistemu. Pošto je udžbenik pomoćno nastavno sredstvo, a nastavnik je taj koji će učenike uputiti u prave nastavne sadržaje - izjavila je Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

U prevodu - učenici, ako vam je stalo do boda, slušajte pažljivo predavanja profesora, ne verujte pomno svakom slovu udžbenika. Struka, pak, tvrdi: nije problem ni u knjizi, ni u đacima, već baš u testu.

- Pa pitanje jeste onako malo problematično čak i za stručnjake kad pitate - kaže dr Predrag Dugalić, gastroenterolog.

Jer, gastroenterolog, sagovornik N1, tvrdi - na opšte pitanje iz testa teško je dati precizan odgovor. Objašnjava: 90% varenja završi se u tankom crevu, ali deo materija, u zavisnosti od toga šta jedemo, ipak ide na preradu i u debelo.

- Znači, varenje hrane može da se završi i u debelom crevu, pogotovo te teže svarljive materije. Međutim, konkretno se navodi hleb. E sad, ne mogu dece da znaju tačno do kakvih se materija hleb razlaže i gde se baš proces varenja završava hleba. Ali u svakom slučaju mislim da bi u ovoj situaciji generalno gde je svaki bod i pola boda je učeniku bitno bi trebalo ovo pitanje priznati, svim učenicima koji su odgovorili i tanko i debelo crevo i da sledeći put kada se postave ovakva pitanja da ne budu baš tako što mi kažemo trik pitanja, problematična, gde odgovor može da bude i ovakav i onakav - pojašnjava dr Dugalić.

Kako na sve reaguje Ministarstvo prosvete? Prebacuju odgovornost na Zavod koji angažuje autore pitanja, ali uveravaju: održaćemo sa njima sastanak kako bi razrešili dileme koje su se pojavile.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.