POLITIČKI KONTROLISANI MEDIJI U SRBIJI: Veliko istraživanje BIRN i Reportera bez granica
Foto: Filip Plavčić

u nikad gorem stanju

POLITIČKI KONTROLISANI MEDIJI U SRBIJI: Veliko istraživanje BIRN i Reportera bez granica

Još jedan veoma važan faktor rizika koji utiče na nivo medijskog pluralizma u negativnom smislu su snažne političke veze i politička kontrola medija

Objavljeno: 16:53h

Balkanska istraživačka mreža i Reporteri bez granica sproveli su tromesečno istraživanje u okviru projekta "Monitoring vlasništva nad medijima". Na današnjoj konferenciji predstavljen je izveštaj, čiji je zaključak da politički uticaj na medije i koncentracija narušavaju pluralizam i funkcionisanje medijskog tržišta u Srbiji.

Četiri najuticajnije televizije na medijskom tržištu, među kojima je i javni servis, RTS, zajedno imaju 62,35 odsto udela u gledanosti, pokazuju rezultati ovog projekta. Jednako visoka koncentracija primetna je i u štampanim medijima, gde četiri medijske kuće (Ringier Axel springer, Adria Media Group, Insajder tim i Novosti) zajedno imaju 63,27 odsto udela u čitalačkoj publici. Kada je u pitanju radio, više od polovine publike, tačnije 51,2 odsto pripada liderima na tržištu - S Media Team, Maxim Media, RTS i Antena Group. Prema istraživanju, ove cifre ilustruju visok rizik za koncentraciju medijske publike.

foto: Filip Plavčić

- Projekat nam je omogućio da otkrijemo slabosti medijskog sektora u Srbiji koji je ekonomski iscrpljen, a samim tim podložan političkom uticaju - istakla je Nafisa Hasanova iz Reportera bez granica.

Tanja Maksić iz BIRN-a rekla je da ovo istraživanje pokazuje veliki raskorak između nacionalnih i lokalnih medija.

- Nacionalni mediji dobijaju najveći deo javnog prostora i novac, dok lokalni mediji ostaju neregulisani, nedovoljno finansirani i skloni nezakonitim praksama, netransparentnom vlasništvu i poslovima uopšte - rekla je Maksićeva.

Sedam od 48 uzorkovanih medija ima netransparentnu vlasničku strukturu, a među njima su dva vodeća štampana medija, Politika i Novosti. Oni i dalje imaju nerešeno, netransparentno vlasništvo i efektivno pripadaju državi.

foto: Filip Plavčić

Za većinu medija i povezanih kompanija, podaci o vlasništvu dostupni su u Agenciji za privredne registre i drugim javnim registrima. Međutim, Registar medija trenutno je nepotpun i neažuriran.

Još jedan veoma važan faktor rizika koji utiče na nivo medijskog pluralizma u negativnom smislu su snažne političke veze i politička kontrola medija.

Kako je navedeno u istraživanju, političke veze ogledaju se u političkoj povezanosti vlasnika medija i uređivačkoj politici, naročito među vodećim tabloidima koji podržavaju Vladu. Većina štampanih medija, čak osam od 15 od onih iz uzorka, u vlasništvu su i kontrolisani od strane pojedinaca poznatih po političkoj lojalnosti.

Pomoćnik ministra kulture Miloš Janković, najavio je da će izrada nove medijske strategije početi tokom leta. On je na današnjoj debati "Ko je vlasnik medija" rekao da je logično sačekati izbor vlade, a onda saopštiti imena članova radne grupe, koji će krenuti u izradu medijske strategije do 2022.

- Tražiće se najbolje rešenje - rekao je Janković.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.