DANAS NA SVETOG NIKOLU OVA STVAR JE STROGO ZABRANJENA! Crveno je slovo, činite STRAŠAN GREH ako se USUDITE DA...
Sveti Nikola, Foto: Wikipedia Commons

veliki praznik

DANAS NA SVETOG NIKOLU OVA STVAR JE STROGO ZABRANJENA! Crveno je slovo, činite STRAŠAN GREH ako se USUDITE DA...

Sveti Nikola je postao poznat po svojim čudesima i dobrotvornim delima, uključujući priču o darivanju triju ćerki siromašnog oca

Objavljeno:

Danas slavimo Svetog Nikolu, poznatog i kao čudotvoraca, bio je episkop u 4. veku koji je živeo u oblasti Likije, današnje Turske. Po predanju, bio je zaštitnik siromašnih, dece, pomoraca i trgovaca.

Sveti Nikola je postao poznat po svojim čudesima i dobrotvornim delima, uključujući priču o darivanju triju ćerki siromašnog oca.

Ova priča ilustruje njegovu predanost pomaganju potrebnima, a Sveti Nikola i danas ostaje popularan i cenjen svetac u hrišćanskoj tradiciji, posebno tokom praznika kada se slavi njegov dan, 19. decembra. Sveti Nikola je zaštitnik ribara, putnika i siromaha.

Hrana i trpeza za Svetog Nikolu
Hrana i trpeza za Svetog Nikolufoto: Printscreen/youtube, Zorana Jevtić,, Wikipedia

Ovo je krsna slava mnogi Srba, možda i najčešće slavljena, a ukoliko uzmemo u obzir da pada u toku božićnog posta, trpeza na ovaj dan mora biti posna.

Običaji

Kako je životni ideal Svetog Nikole bilo pomaganje siromašnima i deci, običaj da se i na ovaj dan pomaže mlađim naraštajima, ali i onima koji nemaju koliko je ko u mogućnosti, jer je on voleo decu i revnosno brinuo o njima. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši stavljanjem u cipele pokraj kreveta ili u prozore.

Šta sve treba pripremiti za slavu?

Trpeza za Svetog Nikolu
Trpeza za Svetog Nikolufoto: Printscreen/youtube, Zorana Jevtić, Shutterstock

Najvažnije je da za slavu spremite slavski kolač, žito, sveću i crno vino. Zabluda je da se za slavu podrazumeva veliki ručak. Pripremaju se ove obavezne četiri stvari, a sve ostalo je stvar izbora, mogućnosti i želje.

Dan uoči slave, domaćica kuće mesi kolač od čistog pšeničnog brašna, u koji se dodaje malo bogojavljenske i osvećene vodice pred slavu. Kolač se ukrašava raznim ukrasima od prostog testa (brašno i voda). Na centralnom delu treba da se nađe ukras sa simbolom ISHS (Isus Hristos pobeđuje).

Slavski kolač zapravo simboliše Hrista, koji je hleb života, a vino kojim se kolač preliva prilikom osveštavanja označava Hristovu krv, koja je tekla iz njegovih rana. Odmah nakon osveštavanja, ukućani uzimaju po komadić kolača, a zatim ga seku i služe drugim gostima uz ručak.

Žena celiva ikonu
Žena celiva ikonufoto: Tamara Trajković

Za slavu treba kupiti veću voštanu sveću, koja se postavlja u svećnjak i posebno ukrašava. Pali se na dan slave, pre sečenja kolača (ukoliko se obavlja u kući). Domaćin se prekrsti, izgovori molitvu i upali sveću šibicom. Sveća i njen plamen simbolizuju svetlost nauke Hristove.

Sveća treba da gori celog dana, a gasi se na sledeći način: Domaćin se preksti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kašičicu i izlije vino na fitilj. Sveća će se polako ugasiti, a zatim je treba odneti pred ikonu ili na neko drugo svečano mesto u kući, gde treba da stoji do slave naredne godine. Može se paliti prilikom zajedničkih molitvi u kući.

Takođe, na ovaj dan se, kako su verovalo naši stari, valja dati milostinju, jer je Sveti Nikola bio dobročinitelj i pomagao je siromašnima.

U narodu postoji verovanje da se na Nikoljdan ne treba svađati niti podizati glas, jer je Sveti Nikola smatran svetiteljem mira i pravde. Ovo nije crkvena zapovest, ali je duboko ukorenjen običaj koji svi Srbi vekovima poštuju.

Uoči slave, domaćica priprema koljivo ili panaiju, odnosno slavsko žito. Žito se sprema od čistog i otrebljenog zrna pšenice u čistoj vodi. Zatim se cedi i melje, a radi lepšeg ukusa, dodaju se mleveni orasi i mleveni šećer.

Žena pali sveću
Žena pali svećufoto: Tamara Trajković

Slavsko žito se zatim prebacuje u lepu, nisku činijicu, lepo se oblikuje i ukrašava takođe orasima i šećerom. Prilikom osveštavanja kolača, nosi se i žito – u sredinu se stavlja i pali svećica, žito se takođe preliva vinom u obliku krsta, a zatim se svećica vadi. Na njeno mesto možete da stavite neki cvet.

Slavska trpeza

Pored nabrojanoga što čini slavu: slavski kolač, slavsko žito, sveća i vino, po našem narodnom običaju domaćin priprema slavski ručak koji se obavlja na dan slave. U nekim krajevima se priprema i večera uoči slave, na koju dolaze gosti, i to se zove navečerje praznika.

Crkva
Crkvafoto: Kurir / Marina Lopičić

Negde se slavi i drugi, pa čak, i treći dan slave. Odsustvo veronauke uslovilo je da se slava pretvorila skoro isključivo u slavsku gozbu, na kojoj, niti domaćin, niti gosti znaju o pravom smislu i suštini slave, pa čak ništa ni o svetitelju koji se slavi. Pošto se to pretvorilo, dakle, u obilnu gozbu, siromašnije porodice danas nisu u stanju da finansijski izdrže toliki trošak.

Podvlačimo ponovo ovde, da je slava pre svega duhovni događaj i doživljaj uz ono što je neophodno za sam obred rezanja kolača, a sve ostalo je stvar volje i mogućnosti svake porodice.

Bonus video:

01:01

Vernici na Nikoljdan (KURIR TV)

(Espreso/SrbijaDanas/Dušica Mićić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.